Stanislav Černák Rôzne

Za ich nezlomnosť si zaslúžia obdiv: Ľudia, s ktorými sa osud nemaznal, vystúpia na Pustý hrad

Ľudia s Parkinsonovou chorobou už piaty raz vystúpia na Pustý hrad. Pre návštevníkov bude pripravených niekoľko trás.

Ilustračný obrázok k článku Za ich nezlomnosť si zaslúžia obdiv: Ľudia, s ktorými sa osud nemaznal, vystúpia na Pustý hrad
Zdroj: TASR

Pri príležitosti Svetového dňa Parkinsonovej choroby (11. apríl 2014) sa v sobotu 5. apríla uskutoční 5. ročník výstupu na Pustý hrad nad Zvolenom. Hrad je významná archeologická lokalita, kde Spoločnosť Parkinson Slovensko (SPS) tradične organizuje výstup pre svojich členov za účasti širokej verejnosti. Výstup je príležitosťou šíriť povedomie o poslaní spoločnosti a upriamiť pozornosť na problémy, ktoré pacientom choroba prináša.

Keďže Parkinsonova choroba spôsobuje postupné zhoršovanie problémov s motorikou, je pre návštevníkov pripravených niekoľko trás – náučným lesným chodníkom, asfaltovou cestou a pre tých, ktorí majú už problém s dlhšou chôdzou alebo sú imobilní, je tu aj možnosť nechať sa odviezť na pustý hrad autom, kde bude pripravený program o dejinách hradu.

„Výstup na Pustý hrad je určitá skúška, či to zvládnem aj tento rok. Do Zvolena je to z každej strany Slovenska asi rovnako ďaleko. Je to náš spôsob oslavy a pochvaly, že sme to nevzdali a ideme ďalej. Na takúto možnosť nezáväzného stretnutia a získania nových priateľstiev sa veľmi teším. Som presvedčená, že každý jeden účastník sem príde s takým istým cieľom. Doma môžem hovoriť o mojich pocitoch koľko chcem, no naozaj ma vie pochopiť len ten, čo ich tiež prežíva tak, ako ja. Z každého takéhoto podujatia si odnášame veľa krásnych zážitkov, chuti do ďalšieho života a prísľub – o rok sme tu zas,“ hovorí Katarína Felixová zo SPS.

Občianske združenie SPS vzniklo v roku 2009 s cieľom združiť občanov postihnutých Parkinsonovou chorobou, ich rodinných príslušníkov, odborníkov a sympatizantov. Hlavnú činnosť vyvíja v regionálnych kluboch organizovaním spoločenských, rehabilitačných či vzdelávacích aktivít. Poskytuje možnosť konzultácií s odborným garantom, lekárom – neurológom.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM