Jakub Forgács Rôzne

Zábery, z ktorých behá mráz po chrbte: August 68 vo Zvolene a okolí zachytený na FOTKÁCH

Šok, hrôza a dunenie vojenskej techniky. Vojaci, tanky a vystrašení obyvatelia. Tak to vyzeralo aj pod Pustým hradom, keď nás pred 54 rokmi obsadili armády Varšavskej zmluvy.

Ilustračný obrázok k článku Zábery, z ktorých behá mráz po chrbte: August 68 vo Zvolene a okolí zachytený na FOTKÁCH
6
Galéria

Pred 54 rokmi u nás došlo k šokujúcej udalosti. Invázia vojsk Varšavskej zmluvy do Česko-Slovenska v roku 1968 bola komunistickou stranou označovaná za vstup spojeneckých vojsk a niesla krycí názov Operácia Dunaj.

Invázne vojská

Išlo o vpád vojsk piatich socialistických krajín Varšavskej zmluvy na čele so Sovietskym zväzom (ZSSR, Maďarsko, Poľsko, Bulharsko). Vojská NDR sa síce na inváziu tiež pripravili, ale v poslednej chvíli bola ich účasť odvolaná z Moskvy.

Invázne vojská, ktoré na územie ČSSR vstúpili 21. augusta 1968, obsadili väčšinu strategických miest po celej krajine. Operácie sa zúčastnilo asi pol milióna mužov a okolo 5 000 tankov. Operácii velil sovietsky armádny generál I.G. Pavlovskij.

Vojaci, obrnené vozidlá a tanky neobišli ani Zvolen a jeho okolie. Jozef Levák, ktorý sa vo Zvolene postavil proti útočiacemu tanku, skončil rozmliaždený. Pod sovietsku okupáciu sa dostalo letisko Sliač a vojenská kolóna vtrhla aj do Detvy. Tieto udalosti pripomínajú archívne fotografie, pri ktorých miestami až zovrie hrdlo.

V našej fotogalérii si môžete pozrieť, ako to vyzeralo, keď nás pred 54 rokmi obsadili armády Varšavskej zmluvy.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: Ústav pamäti národa (Ján Kučerák)

Ďalšie aktuálne správy

FOTO: Vpád vojsk Varšavskej zmluvy do Zvolena a okolia
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM