Stanislav Černák Kultúra

Začína sa 25. ročník Víkendu atraktívneho divadla: Na toto všetko sa môžete tešiť!

Obzretie sa vpred je lajtmotívom jubilejného 25. ročníka Víkendu atraktívneho divadla (VAD), ktorý sa dnes začal vo Zvolene. Festival je jedným z najstarších a najväčších neštátnych festivalov so zameraním na alternatívnu kultúru a umenie. Potrvá do nedele, 17. novembra.

Ilustračný obrázok k článku Začína sa 25. ročník Víkendu atraktívneho divadla: Na toto všetko sa môžete tešiť!
Zdroj: TASR

Ako uviedol jeho organizátor Boris Kršňák, základným kameňom festivalu je tak ako každý rok divadlo, ale popri ňom dostáva svoje miesto aj hudba, literatúra, film, diskusie či výstavy.

Už štvrťstoročie

„Festival vznikol 17. novembra 1989 a étos toho dátumu si nesie so sebou už takmer štvrťstoročie. Obzretie sa vpred naznačuje, že v programe sa nájde viac titulov, ktoré sa zamerajú na to, čím sme prešli. Nielen preto, aby sme spomínali, ale najmä preto, aby sme vedeli povedať, či sme si vybudovali základňu, po ktorej môžeme kráčať ďalej,“ hovorí Kršňák.

Na prežité sa festival zameria napríklad v predstavení divadla Skrat Vnútro vnútra, ktoré bude hľadať v archívoch s ešte prednovembrovými dátumami. Novodobejšiu históriu odkrýva kniha Andyho Hryca Inventúra a debata s ním nebude len o knihe, ale všeobecne o divokých 90. rokoch, kedy sa rodili novodobé pravidlá hry v spoločnosti a zároveň ich pošľapávala horda politikov, privatizérov a nohsledov. O narastajúcom rasizme, ku ktorému sa začínajú prikláňať aj tí, ktorí sa považujú za slušných občanov, bude hovoriť film Martina Hanzlíčka a Fedora Gála 35 mesiacov s Natálkou, ale aj diskusia s autormi po filme. Bodku za tematickým večerom urobí hudobný program z projektu Phurikane giľa – Starodávne piesne v podaní Rómov z Markušoviec.

Hovoriť sa bude aj o nedávnej minulosti a chýbajúcom kultúrnom rozmere verejného života s bývalou premiérkou Ivetou Radičovou. Spomínať sa bude aj na prezidenta Václava Havla, ktorý bol priateľom festivalu.

Festival otvorí predstavenie Neistý grunt

„A keďže nežijeme vo vzduchoprázdne, pozrieme sa za pomoci brnianskeho divadla Líšeň aj na ruského mutanta demokracie v predstavení Putin lyžuje. Chýbať nebudú tradičné opory GUnaGU ale ani Stoka, ktorej patrili prvé ročníky festivalu,“ pripomína organizátor. Stoka s predstavením Neistý grunt festival dnes aj otvorí.

Lákadlom bude nesporne aj pražské divadlo VOSTO5, či Iveta Radičová a Rasťo Piško recitujúci beatnicku poéziu. Svoj nový projekt predstaví už dnes gitarista Andrej Šeban, koncertovať bude brniansky akustický súbor Urband s repertoárom od Velvet Underground, cez nemecké kabaretné pesničky až po Vladimíra Vysockého a tiež ukrajinská Zapaska, či bubeník Martina Valihoru s Pecim Uherčíkom s repertoárom rockových hitov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM