Baculík Tomáš Kultúra

Zámocké hry zvolenské otvorila Moliérova komédia LAKOMEC

Medzinárodný divadelný festival otvorilo ako každý rok Divadlo Jozefa Gregora Tajovského, ktoré je zároveň aj hlavným usporiadateľom festival.

ZHZ otvoril príhovorom Ing.Vladimír Maňka predseda bansko-bystrického samosprávneho kraja, pod jeho záštitu spadá činoherná časť ZHZ.,, Veľmi som sa potešil, keď som sa dozvedel, že sa bude hrať na zámockom nádvorí. „Verím tomu, že tu dnes strávime veľmi pekný a príjemný večer. Do divadla chodíme preto, že nám prináša radosť a dnes budeme svedkami odohrania krásnej divadelnej hry LAKOMEC od Moliéra, ktorá má takmer 350 rokov, ale napriek tomu je stále nadčasová“ povedal v príhovore Ing.Vladimír Maňka.

Lakomec je obnovenou premiérou, ktorá sa hrala pred piatimi rokmi na Zvolenských zámockých hrách. Pre zlé počasie sa predstavenie v tom čase odohralo v divadelnej sále DJGT.

Aj tento rok počasie nechávalo organizátorov festivalu do poslednej chvíle v napätí, či bude ZHZ na zámku, alebo v divadle. Počasie sa umúdrilo a diváci si mohli vychutnať večerné predstavenie na nádvorí Zvolenského zámku, ktoré vykresľovalo neopísateľnú atmosféru. Milovníci divadla si nenechali ujsť jedinečný zážitok z predstavenia Moliérovej komédie a zámocká scéna, len dokresľoval originalitu predstavenia.

Molierovú divadelnú hru LAKOMEC obnovil len nedávno režisér Martin Kákoš a to po dvoch rokoch od jej stiahnutia z repertoáru DJGT.V komédií sa v hlavnej úlohe aj tento krát predstavil Štefan Šafárik.

Činoherná časť festivalu sa zameriava na inscenácie, ktoré sú tým najzaujímavejším, čo divadlá na Slovensku ponúkajú. Návštevníci si môžu cez deň prehliadnuť výstavy a expozície Zvolenského zámku.

Eva Priadková

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM