Baculík Tomáš Rôzne

Zatiaľ sa búrať nebude

ZVOLEN: Mesto chatu na Pustom hrade nezbúra do konca roku 2011

Kontroverznú chatku v areáli Pustého hradu nad Zvolenom, kvôli ktorej sa v uplynulých týždňoch sporili poslanci s vedením mesta, zatiaľ nezbúrajú. Primátor Miroslav Kusein sa po výzve väčšiny zákonodarcov, aby prehodnotil svoj zámer odstrániť túto dočasnú stavbu, rozhodol, že objekt ostane na mieste do konca roku 2011. Mesto však dovtedy musí zrekonštruovať bývalú hájovňu Haputka, ktorá stojí na úpätí Pustého hradu.
Kvôli chatke zvolalo mesto v júli na základe výzvy poslancov aj mimoriadne zastupiteľstvo, ktoré sa konalo priamo v areáli hradu. Poslanci po pomerne dlhej a búrlivej diskusii odporučili hlave mesta prehodnotiť svoje stanovisko k asanácii chatky ako dočasnej stavby. Primátor bol v tom čase ale na dovolenke a k návrhu poslancov sa tak nemohol vyjadriť.
„Vôbec nerozumiem poslancom, prečo ma vyzývajú urobiť protizákonné rozhodnutie,“ povedal Kusein po návrate z dovolenky TASR. Aj napriek tomu sa však rozhodol ešte termín odstránenia stavby posunúť o viac ako rok.
Zrubovú chatku na Pustom hrade postavili v 90. rokoch uplynulého storočia ako zázemie pre archeológov, ktorí v tom čase začali hrad skúmať. V roku 2001 vydal magistrát rozhodnutie, na základe ktorého chatka, postavená dobrovoľníkmi zo združenia Priaznivci Pustého hradu, bola určená ako dočasná stavba, ktorá mala slúžiť len po dobu archeologického výskumu na hrade.
Základný výskum v časti Horného hradu sa však pred dvoma rokmi skončil a podľa mesta sa tak uzatvorila aj dočasná funkcia chaty. Primátor teda rozhodol, že objekt sa má rozobrať. Navyše stavba podľa architektov pôsobila po nedávnom odlesnení areálu hradu rušivo a svojim vzhľadom tam nepatrila.
Proti zbúraniu sa však postavili členovia združenia Priaznivci Pustého hradu, ktorí objekt spravujú a tiež niektorí poslanci, ktorí sú zároveň členmi združenia. Podľa nich chatka je jediným miestom, kde si môžu turisti oddýchnuť a osviežiť sa. V objekte totiž sami ponúkajú aj občerstvenie a infomateriál. Združenie preto chcelo, aby mesto zmenilo dočasnú stavbu na trvalú s tým, že na chatke vykonajú ešte ďalšie potrebné úpravy.
Júlové mimoriadne zastupiteľstvo však prinieslo priamo na mieste množstvo názorov za i proti stavbe. Časť zástupcov občanov chcela, aby chata zostala a predĺžilo sa aj povolenie dočasnosti stavby, ďalší dali za pravdu odborníkom a boli za to, aby sa chata odstránila. Všetci sa nakoniec, po asi dvojhodinovej diskusii zhodli na tom, že búrať by sa malo až po tom, ako sa postaví adekvátna náhrada na začiatku prístupovej cesty na hrad alebo na jednom z odpočívadiel. Preto aj všetci prítomní poslanci požiadali primátora, aby zbúranie stavby prehodnotil.
Podľa primátora samospráva má už dávnejšie spracovaný projekt na vybudovanie turistického a informačného centra s občerstvením a archeologickou expozíciou v podhradí na Haputke. Peniaze vo výške asi 300.000 eur na obnovu chce získať z eurofondov. Primátor sa chce navyše zasadiť o to, aby sa tieto peniaze dostali do mestského rozpočtu na budúci rok.

Zdroj TASR[left][/left]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM