Jana Mlynarova Rôzne

Záujem o stredné odborné školy v regióne sa mierne zvýšil

Mierny nárast záujmu deviatakov o stredné odborné školy so zameraním na strojárstvo, elektrotechniku, dopravu či drevárstvo evidujú pedagogickí pracovníci v okrese Zvolen, Detva a Krupina. Školy s týmto zameraním boli najviac "obliehané" aj

„V poslednom období trochu poklesol záujem o gymnáziá a mierne sa zvýšil u stredných odborných škôl,“ povedala TASR metodička pre výchovné poradenstvo Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Detve Zuzana Obuchová.
Stále vysoký záujem je napríklad o Strednú odbornú školu dopravnú vo Zvolene, vyšší je tiež o školy so strojníckym zameraním. „Žiaci zo základných škôl sa začali vo väčšom počte hlásiť aj na štvorročné odbory kaderníčka a vizážistka,“ podotkla Obuchová.
Vysoký záujem o stánok Strednej odbornej školy technickej vo Zvolene potvrdila aj zástupkyňa riaditeľa Elena Lásková. „Burzy škole pomáhajú a to najmä vtedy, keď prídu deti v sprievode rodičov,“ uviedla pre TASR.
Zvolenská škola je flexibilná a rýchlo sa vie prispôsobiť požiadavkám trhu. Navyše, má aj ekonomicko-administratívne študijné odbory a poskytuje tak žiakom široký priestor na realizáciu.
Prezentáciu na burze pripravila príťažlivou formou aj Stredná odborná škola lesnícka v Banskej Štiavnici. Podľa výchovného poradcu Miroslava Uhrína okrem tradičných odborov zameraných na prevádzku v lese otvárajú aj nové odbory zamerané na ekológiu. „Tento rok sme po prvý raz otvorili odbor bioenergetika, ktorý reaguje na aktuálne trendy v tejto oblasti,“ povedal TASR.
Táto škola s tradíciou má však na Slovensku svoje meno a povolanie lesníka či horára sa často dedí z generácie na generáciu. „Sú rodiny, a nie je ich málo, kde otec lesník privádza na zápis svojho syna,“ pripomenul Uhrín.
Deviatak Peter Vilhan z Detvy by chcel byť mechanikom počítačových sietí. Odbor našiel v jednom zo stánkov lučeneckej strednej školy. Rozhodnutie prihlásiť sa pokladal za takmer hotovú vec.
Stredoškolské burzy sú často prvým krokom, ktorý informuje žiaka o škole. Podľa výchovných poradcov stredných škôl ďalším sú dni otvorených dverí, kde sa už žiaci aj v sprievode rodičov veľmi často škole „natrvalo upíšu“.

zdroj:TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM