Stanislav Černák Rôzne

Zaujímavosti o meste pod Pustým hradom: Zvolen sa kedysi označoval až piatimi názvami!

Mesto Zvolen má naozaj bohatú históriu. Vlani sme si pripomenuli 770. Výročie udelenia mestských práv a výsad kráľom Belom IV. Viete, ako sa naše mesto najskôr volalo a odkedy platí názov Zvolen?

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavosti o meste pod Pustým hradom: Zvolen sa kedysi označoval až piatimi názvami!
Foto: Stanislav Černák / Zdroj: TASR

Naše mesto patrí medzi najstaršie na Slovensku. Zvolen však nie je Zvolenom od začiatku. Trošku sme sa pohrabali v histórii a možno viacerým z vás prezradíme užitočné a zaujímavé informácie.

Málokto z nás sa už dnes pozastaví pri názve nášho mesta. Ako uvádzajú historické zdroje, územie dnešného Zvolena sa začalo osídlovať v závere 6. storočia a v 7. storočí. Zvolenské územie sa v tom čase rozprestieralo od Budče na západe, po Môťovú na východe. Na juhu to bolo od Pustého hradu po úrodné terasy Hrona pri Sliači. Tieto informácie prezradil významný zvolenský archeológ Václav Hanuliak v roku 1998 pre časopis Pamiatky a múzeá.

Názov Zvolen sa poriadne zaužíval až v roku 1920. V roku 1773 sa naše mesto označovalo až štyrmi názvami. Veterozolium, Zolyom, Altsoll a Zwolen.Od roku 1786 troma. Altsohl, Vetusolium, Zwolen. V roku 1808 sme názvov mali dokonca päť. Veterosolium, Vetusolium, Ó-Zólyom, Altsohl, Ztarý Zwolen. Názov sa prvýkrát ujednotil v roku 1877, kedy sme sa volali Ózólyom. Počas Rakúsko-Uhorska v období rokov 1882 – až 1913 sme boli Zólyom.

Zdroj: wikipedia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM