Alžbeta Paulíková Rôzne

Zaujímavosti o zvolenskom gymnáziu, o ktorých možno ani netušíte: V takýchto budovách sa kedysi žiaci učili!

Študenti zvolenského gymnázia sa kedysi učili na úplne iných miestach ako v súčasnosti. Prinášame vám historické zábery niektorých budov, v ktorých sídlilo dnešné Gymnázium Ľudovíta Štúra.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavosti o zvolenskom gymnáziu, o ktorých možno ani netušíte: V takýchto budovách sa kedysi žiaci učili!
Zdroj: Dnes24.sk

S budovaním zvolenského gymnázia sa začalo 12.5.1919. Minister školstva Československej republiky poveril Stanislava Kovandu, aby sa ujal potrebných prác. Kovanda sa tak stal aj prvým riaditeľom Štátnej reálky a v tejto funkcii pôsobil do roku 1938.

Sťahovanie

Vyučovanie však kedysi neprebiehalo v budove, v ktorej sa zvolenskí gymnazisti učia dnes. Žiaci sa totiž na začiatku stretávali v dvoch prízemných miestnostiach Mestskej detskej opravovne, čo je dnešné Lesnícke a drevárske múzeum na Námestí SNP. Neskôr sa škola presťahovala do ďalších priestorov. Učilo sa v Strelcovom a Mantuánovom dome na Námestí SNP, potom vo tzv. Ferienčíkovom dome na Námestí SNP a neskôr v Ľudovej škole, ktorá kedysi stála na mieste dnešného OD Prior.

Sťahovanie gymnázia však pokračovalo aj ďalej. V roku 1926 slávnostne odovzdali novú budovu. Ide o priestory dnešnej Vedeckej knižnice pri Technickej univerzite vo Zvolene. Na tejto slávnosti sa vtedy zúčastnil aj tajomník Matice slovenskej Štefan Krčméry, minister Vavro Šrobár a poslanec a riaditeľ Národnej banky Viliam Paulíny.

Na tomto mieste pôsobila škola až do roku 1952. Následne gymnázium uvoľňuje budovu pre Vysokú školu lesnícku a drevársku a sťahuje sa do novej budovy Národnej školy – dnešnej Základnej školy na Jilemnického ulici. Neskôr musí opäť svoje priestory opustiť a tak sa v roku 1960 sťahuje do bývalej Meštianskej školy. Tá sa nachádzala na mieste dnešnej Strednej zdravotníckej školy na Kozáčekovej ulici.

Súčasné priestory

A kedy sa vlastne škola presťahovala do súčasných priestorov? K tomuto došlo v roku 1988 a odvtedy pôsobí gymnázium na Hronskej ulici, kde ho môžeme vidieť aj dnes.

Škola teda od svojho vzniku pôsobila na mnohých miestach a prešlo mnoho rokov, kým získala budovu, ktorú navštevujú súčasní žiaci. Odvtedy mohli Zvolenčania sledovať viacero zmien, jednou z nich bola aj rozsiahla rekonštrukcia budovy v rokoch 2009 – 2010. Gymnázium získalo prostriedky z eurofondov ako prvá stredná škola v banskobystric­kom kraji.

Školu už od vzniku navštevovali stovky žiakov, o čom svedčí aj fakt, že v roku 2009 opúšťa jej brány desaťtisíci absolvent. Súčasná riaditeľka Eva Chylová, ktorá nám poskytla všetky informácie a fotografie, bola vymenovaná do funkcie v roku 2008. Medzi posledné významné zmeny patrí pripojenie študentov a pedagógov bývalého Gymnázia Mateja Bela ku Gymnáziu Ľudovíta Štúra v roku 2014 a teda aj rozšírenie programu o 8-ročnú formu štúdia.

Môže vás zaujímať:

Keď vyučovanie zrazu preruší výbuch smiechu: 10 výrokov zo zvolenského gymnázia, ktoré vám hneď zlepšia náladu!

Exkluzívna FOTO lahôdka z nášho mesta: Pozrite si, kam sa kedysi Zvolenčania chodievali kúpať

EXKLUZÍVNE: Takto si Zvolen pamätá len málokto. Doteraz nepublikované zábery z nášho mesta

Foto: Gymnázium Ľudovíta Štúra

Foto: Historické zábery budov Gymnázia Ľudovíta Štúra
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM