Jakub Forgács Kultúra

Zažijeme unikátny festival. Koná sa na 3 miestach a štartuje vo Zvolene

Zvolen je jedným z troch miest, kde sa chystá festival židovskej hudobnej kultúry. Na čo všetko sa môžu tešiť návštevníci?

Ilustračný obrázok k článku Zažijeme unikátny festival. Koná sa na 3 miestach a štartuje vo Zvolene
Foto: Nicole Regecová

Štvrtý ročník medzinárodného festivalu židovskej hudobnej kultúry, ktorý nesie meno účastníčky Slovenského národného povstania (SNP) a hrdinky štátu Izrael Chavivy Reik, sa uskutoční tento rok na troch miestach – vo Zvolene, Brezne a v Kokave nad Rimavicou.

Ako uviedla jeho organizátorka, speváčka Jana Orlická, koncertná časť sa začína v piatok v Evanjelickom kostole vo Zvolene, kde odznie slávnostný koncert v jej podaní, ako aj Ervína Schonhausera a Diabolských huslí Jána Berkyho Mrenicu ml. V sobotu 9. septembra o 18:00 rozozvučia Synagógu v Brezne piesne skupiny Pressburger Klezmer Band a v nedeľu 10. septembra zaznejú o 18:00 v Synagóge v Kokave nad Rimavicou hebrejské, sefardské a balkánske piesne v podaní maďarského telesa RUACH.

„Úlohou festivalu je každoročne prízvukovať odhodlanie a odvahu mnohých žien a mužov postaviť sa nebezpečnej a likvidačnej ideológii fašizmu a obetavosť, s akou vybojovali pre nás nový a pokojný život,“ pripomenula Orlická.

Chaviva Reik pomáhala počas druhej svetovej vojny židovským utečencom na povstaleckom území organizovať odvoz židovských detí ako účastníčka protifašistického odboja SNP. Zajali ju v Pohronskom Bukovci 31. októbra 1944 a po vypočúvaní a krutom mučení spolu s ostatnými zajatými popravili v protitankovom zákope za Kremničkou.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM