Webnoviny - Krimi

Žena chcela nožom ´postrašiť´ druha, odsedí si sedem rokov

Na sedem rokov odňatia slobody v najmiernejšom väzení za zabitie druha odsúdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici 49-ročnú Vieru Kupcovú z Ostrej Lúky v okrese Zvolen.

(WEBNOVINY) – Viera po predchádzajúcej hádke raz bodla kuchynským nožom do hrudníka svojho 65-ročného druha Jozefa, ktorý zomrel na následky masívneho krvácania.

Stalo sa to 14. apríla 2010 popoludní v rodinnom dome v Ostrej Lúke. Jozef bol opitý a družke vulgárne nadával. Vražedný konflikt bol vyvrcholením dlhodobých nezhôd, vznikajúcich pre Jozefov alkoholizmus. Deň pred udalosťou Viera požiadala Jozefa, aby urobil klobásy z mäsa, ktoré kúpila. Na druhý deň po návrate domov zistila, že Jozef sa mäsa ani nedotkol a je opäť opitý.

Viera sa rozčúlila a vzala nôž, ktorým ho bodla

Rozhodla sa od neho odísť a začala sa baliť. Jozef jej nadával a tvrdil, že má frajerov. Preto ho sotila, až si sadol na stoličku, a chcela, aby s nadávkami prestal. Jozef však v nadávaní pokračoval, čo Vieru rozčúlilo a vzala kuchynský nôž, ktorým ho raz bodla do hrudníka. Pritom zasiahla srdce a pľúca. Po útoku Jozef vstal, prešiel do inej miestnosti a tam zmĺkol.

Keď nereagoval na družkine slová, začala mu poskytovať prvú pomoc masážou srdca a dýchaním z úst do úst. Jozef zomrel krátko po útoku a nebola by ho zachránila ani okamžitá vysoko špecializovaná odborná lekárska pomoc. Obeti potom zistili viac ako 2,8 promile alkoholu, Viera bola triezva.

Okresný súd v Banskej Bystrici uznal Vieru za vinnú z vraždy a uložil jej dvanásť rokov väzenia. Odvolala sa s tým, aby jej konanie kvalifikovali ako usmrtenie a tým sa zmiernil trest. Tvrdila, že Jozefa zabiť nechcela, iba ho postrašiť, aby stíchol, keď sa balila.

Súd potvrdil obžalovanej úmysel ublížiť

V minulosti ju nikdy fyzicky nenapadol, iba verbálne na ňu a ich spoločnú dcéru Veroniku útočil a vyháňal ich z domu. Obhajca sa odvolával aj na to, že Viera a jej dcéra boli dlhodobo vystavené domácemu násiliu, ponižovaniu a zosmiešňovaniu nebohým Jozefom. Obžalovaná, ktorú stíhali na slobode, povedala, že ju mrzí, čo sa stalo, pretože za 22 rokov prežili aj pekné chvíle a to jej dávalo silu žiť s Jozefom.

Odvolací senát odmietol názor, že išlo o nedbanlivostné konanie Viery, ale potvrdil úmysel ublížiť. Použila nôž s dĺžkou čepele 19 centimetrov a bodla veľkou razanciou. Vzhľadom na všetky okolnosti prípadu a viaceré poľahčujúce okolnosti však krajský súd prekvalifikoval skutok z vraždy na zločin zabitia a Viere uložil trest sedem rokov odňatia slobody v ústave s minimálnym stupňom stráženia.

Rozsudok je právoplatný a sudca nariadil výkon trestu. Vieru po vyhlásení rozsudku odviedla z pojednávacej miestnosti eskorta priamo do väzenia.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM