Jakub Forgács Správy

Zle nastavené semafory pri Zvolenskom zámku? Kompetentní vidia problém inde

Aj vám sa stalo, že ste na križovatke pri Zvolenskom zámku dlho čakali na zelenú? Na tento problém poukázali viacerí ľudia.

Ilustračný obrázok k článku Zle nastavené semafory pri Zvolenskom zámku? Kompetentní vidia problém inde
Foto: Ľubomír Hudačko

Pred pár dňami sme sa Zvolenčanom na sociálnej sieti spýtali, čo ich trápi v našom meste. Viacerí poukázali práve na semafory na križovatke pri Zvolenskom zámku a dlhé čakacie doby.

Dlhé čakanie

„Už dobrý rok nefungujú poriadne semafory na križovatke pri zámku. Zelená naskočí každý piatykrát,“ napísala Soňa. „Áno, chodci čakajú a nikdy sa nedočkajú. Sú dve možnosti. Buď ísť naokolo cez priechody, ktoré fungujú alebo si pozrieť systém semoforov a vypočítať, kedy by mala zelená pre chodca naskočiť,“ doplnila Gabika.

Ako pre spravodajský portál Dnes 24 uviedla hovorkyňa Mesta Zvolena Ľubomíra Honíšková, cesty na križovatke ulíc pod Zvolenským zámkom spadajú pod kompetencie vyššieho územného celku, k čomu prislúcha aj správa predmetných semaforov. „Podľa našich informácií však fungujú v bežnom režime a nastavované sú podľa platných noriem,“ doplnila.

BBSK: Nastavené sú správne

Obrátili sme sa preto na Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK), ktorý sme požiadali o stanovisko. „Svetelná signalizácia na semaforoch vo Zvolene pod zámkom je nastavená správne, aj čo sa týka chodcov. Na stredisku vo Zvolene a ani v BBRSC, a.s. Banská Bystrica sťažnosti na ňu neevidujeme,“ uviedla Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie BBSK.

Ako poznamenala, od jesene 2019 systém pre chodcov na tejto križovatke funguje tak, že chodci nedostanú zelenú, pokiaľ nezatlačia chodecké tlačidlo na semafore. „Dôvod, pre ktorý tam ľudia môžu dlhšie čakať je práve ten, že tlačidlo nestlačia, tým pádom ich signalizácia nezaregistruje a v najbližší moment podľa nastavenia okruhu chodca na priechod nepustí,“ vysvetlila.

„Pokiaľ chodec nezatlačí chodecké tlačidlo, neumožní mu svetelná signalizácia prechod na druhú stranu vozovky, pričom má dojem, že systém nefunguje, chodec vidí, že by aj mohol ísť, ale stále má červenú,“ doplnila Štepáneková so slovami, že tento systém sa zmenil po výmene starých opotrebovaných chodeckých tlačidiel za modernejšie.

V minulosti boli podľa jej slov chodci nastavení na pevné intervaly a ľudia boli na to zvyknutí. „Tento nový systém však umožňuje plynulejšie intervaly pre vozidlá a napomáha čiastočne aj tomu, aby sa netvorili zápchy v čase, keď v križovatke nie sú chodci,“ dodala Štepáneková.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM