Správy

ZMOS predstavil príklady dobrej praxe. Vyzdvihol aj jedinečnosť Zvolena

Mesto Zvolenv roku 2014 vybudovalo prvú komunitnú záhradu v areáli niekdajších kasární v časti Unionka. ZMOS to označil za príklad dobrej praxe.

Ilustračný obrázok k článku ZMOS predstavil príklady dobrej praxe. Vyzdvihol aj jedinečnosť Zvolena
Foto: Peter Braciník

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) aj koncom jesene pokračuje s predstavovaním príkladov dobrej praxe. „Tentoraz sa sústredíme na výnimočnosť z Levoče, jedinečnosť Zvolena a inšpiráciu, ktorú ponúkajú Raslavice,“ uviedol na tlačovej konferencii v Levoči predseda ZMOS Branislav Tréger.

Celoročný jarmok v historických priestoroch prízemia mestskej radnice v Levoči úspešne nadväzuje na dávne trhy s ručne vyrábanými výrobkami, poskytuje priestor pre prezentáciu miestnych umelcov a zároveň vytvára most medzi minulosťou a modernou dobou. Obec Raslavice zase v roku 2015 založila sociálny podnik, reflektujúc na vysokú nezamestnanosť obyvateľov pochádzajúcich zo sociálne znevýhodneného prostredia, z ktorých 95 percent nemalo zamestnanie.

Ďalším z dobrých príkladov praxe je mesto Zvolen, ktoré v roku 2014 vybudovalo prvú komunitnú záhradu v areáli niekdajších kasární v časti Unionka, v spolupráci s Centrom environmentálnej výchovy Živica a rodinami zo sídliska. V júli 2017 tam pribudli vyvýšené zeleninové záhony ako súčasť projektu „Mestské včely“, kde sa pridala k spolupráci Technická univerzita vo Zvolene.

Práve aspekt včiel vníma Tréger ako najpozitívnejšiu časť projektu. Kosenie lúk vykonávaných ručne vo forme pásov, v kombinácii so vyvýšenými zeleninovými záhonmi priamo pod oknami mestského sídliska, je podľa ZMOS unikátnym príkladom návratu k pôvodnému spôsobu obhospodarovania pôdy. Združenie zároveň upozorňuje, že naštartovanie projektu nevyžaduje veľké finančné vstupy, podmieňuje ho predovšetkým komunita nadšencov s chuťou pracovať. Jeho možné uplatnenie je tak reálne i v ďalších mestách Slovenska. „Ide o životaschopný projekt realizovaný v priestore, ktorý živý nebol,“ skonštatoval Tréger, ktorý je zároveň hodnotiteľom príkladov dobrej praxe.

Projekt príkladov dobrej praxe ZMOS odštartoval vlani na jeseň a v súčasnosti ich už existuje 20, pričom prvým bola obec Muráň, ktorá piekla vlastné buchty. Tréger upozornil, že v regiónoch sú veľmi šikovní ľudia, hoci každá samospráva má svoje špecifiká. „Cieľom je, aby sa tieto pozitívne príklady dostali aj do iných obcí a miest, čo skvalitní život v nich,“ dodal na záver predseda ZMOS.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM