Stanislav Černák Rôzne

Známa súťaž Štúrov Zvolen už pozná víťazov: Tento zvolenský žiak žal úspech!

Víťazné ocenenia celoslovenskej súťaže v rétorike Štúrov Zvolen putujú do Žiliny, Revúcej a jedna zostáva aj doma, vo Zvolene, kde sa uskutočnil už 28. ročník každoročného podujatia.

Ilustračný obrázok k článku Známa súťaž Štúrov Zvolen už pozná víťazov: Tento zvolenský žiak žal úspech!
Zdroj: TASR

Poslaním súťaže Štúrov Zvolen je formovať vzťah mladých ľudí k rodnému jazyku, rozvíjať verbálno-komunikačné schopnosti mládeže, skvalitňovať rečový prejav, vyhľadávať talentovaných žiakov a rozvíjať ich nadanie. Na Zvolenskom zámku sa včera ráno zišli žiaci a študenti z celého Slovenska, ktorí si v rétorike počínali najlepšie v školských, obvodných a krajských kolách. Rozdelili ich do troch kategórií.

Jedna z výhier aj do Zvolena

V prvej, do ktorej patrili žiaci 4. až 6. ročníka základných škôl (ZŠ), súťažilo 14 detí. Vyžrebovali si text – rozprávku, bájku či krátky príbeh v rozsahu asi 200 slov. Počas troch minút museli rozpovedať obsah textu so samostatným dotvorením konca príbehu. Najlepšie to zvládla Eliška Luptáková, žiačka ZŠ Námestie mladosti v Žiline.

V druhej kategórii, žiakov 7. až 9. ročníka ZŠ, súperilo v rétorike 19 študentov. Ich úlohou bolo prezentovať doma pripravenú voľnú tému a k vyžrebovanej téme vyjadriť svoj vlastný názor. Víťazné ocenenie napokon zostalo pod Pustým hradom a získal ho Emanuel Kucbel zo ZŠ Hrnčiarska, Zvolen.

Tretia kategória už patrila stredoškolákom a odbornú porotu sa svojou úvahou alebo výkladom doma pripravenej témy snažilo zaujať 13 mladých ľudí. Sympatie mohli získať aj agitačným prejavom, slávnostnou rečou či kultúrno-spoločenským prejavom. Víťazkou sa stala Simona Albertová z I. slovenského literárneho gymnázia v Revúcej.

Porota hodnotila viacero aspektov

Odborná porota, zložená z odborníkov, pedagógov zo všetkých stupňov škôl, hodnotila ústny súvislý jazykový prejav zo stránky obsahu a formy. Zrozumiteľnosť, výstižnosť, pravdivosť, myšlienkovú nadväznosť, výslovnosť, prízvuk, intonáciu a vôbec celkové vystupovanie vrátane mimiky a gestikulácie.

Ako informovala Helena Janáková z Podpolianskeho osvetového strediska, porota označila výkony súťažiacich za kvalitné a vyrovnané. Niektoré boli dokonca až mimoriadne kreatívne, čo je zásluha tak pedagógov, ktorí sa študentom venujú, ako aj rodičov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM