Jakub Forgács Správy

Zo základnej školy rovno na univerzitu. Vo Zvolene to zažili desiatky školákov

Dostať sa na vysokú školu v mladom veku, to sa len tak nevidí. Pod Pustým hradom je však možné aj to, vďaka projektu Detskej lesníckej univerzity!

Ilustračný obrázok k článku Zo základnej školy rovno na univerzitu. Vo Zvolene to zažili desiatky školákov
Zdroj: TASR

Ďalších 44 žiakov zo základných škôl zo Zvolena, Banskej Bystrice a Brezna sa stalo študentmi Detskej lesníckej univerzity. Študijný materiál – pracovné listy, index študenta i zelené tričká s logom projektu, im na Technickej univerzite vo Zvolene odovzdali 21. októbra.

Ako v pondelok uviedla Veronika Jaloviarová z tamojšieho Národného lesníckeho centra (NLC), žiaci absolvovali už aj prvú prednášku, kde zaznelo množstvo otázok a odpovedí. „Deti sa v rámci nej dozvedeli napríklad aj o Sibyle – rastovom simulátore, ktorý pomáha lesníkom predvídať, čo sa stane s lesom v budúcnosti,“ priblížila Jaloviarová.

Počas ôsmich prednášok sa mladí študenti ďalej oboznámia s pojmami ako pestovanie porastov, zmladenie, lesný harvester, chov a lov zveri, odborný zásah, obnoviteľný zdroj energie, biomasa, program starostlivosti o les, záujem o využívanie a ochranu lesa a iné. Študenti tiež navštívia netradičné miesta pre vyučovanie ako je napríklad virtuálna jaskyňa, lesný sklad, živá učebňa – les, zasadacia miestnosť na mestskom úrade, arborétum, či výskumný ústav. Atraktívnosť programu prednášok spestria aktivity zážitkového vyučovania v podobe lesnej pedagogiky.

Záver 7. ročníka tohto projektu bude pre všetkých študentov slávnostným, pretože z rúk dekana Lesníckej fakulty počas promócie prijmú diplom absolventa.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj krásy Zvolena zachytené mladým fotografom!

V OBRAZOCH: Krásy Zvolena zachytené mladým fotografom
15
Galéria
Foto: Peter Braciník
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM