Katarína Reiterová Rôzne

Zoberú nám vlak? Proti škrtom bojuje vyše 14 000 ľudí

Petíciu za zachovanie osobnej železničnej dopravy na úseku Banská Štiavnica – Hronská Dúbrava a za zachovanie zastávky Hronská Dúbrava pre rýchliky v Cestovnom poriadku ŽSR 2012-2013 už odovzdali ministrovi Počiatkovi. Teraz čakajú na jeho reakciu.

Petíciu podpísalo 14 762 ľudí za 44 dní. To znamená, že ju priemere podpísalo 335,5 signatárov za deň. „Výsledok petície bol na podateľňu ministerstva dopravy odovzdaný v utorok 11. septembra. Momentálne čakáme na reakciu ministerstva a jeho vyjadrenie sa k výsledku petície,“ povedala pre Žiar24 členka petičného výboru Jana Kuzmová.

[blockquote]Okrem ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Jána Počiatka (Smer-SD) o výsledku petície budú jej organizátori informovať aj prezidenta Slovenskej republiky, predsedu vlády, predsedu NR SR, ministra financií, predsedu BBSK, primátorku Banskej Štiavnice, verejnú ochrankyňu práv a hlavných predstaviteľov parlamentných politických strán.[/blockquote]

[color=#cc0000]­[size=14]Bude minister ochotný stretnúť sa?[/size][/color] Vyjadrenie k petícii z ministerstva dopravy zatiaľ nemáme, avšak jej organizátori nemajú problém sadnúť si s ministrom Počiatkom za jeden stôl.

„Stretnutie s pánom ministrom momentálne naplánované nemáme. Veríme, že minister na základe výsledku petície bude viac otvorený diskusii a hľadaniu alternatívneho riešenia. V tomto prípade sa s ním, samozrejme, radi stretneme a predostrieme mu svoje návrhy. Všetko je však v tejto fáze ešte otvorené,“ podotkla Jana Kuzmová a na našu otázku, čo ďalej, ak ministerstvo neustúpi dodala, že:// „S výsledkom petície budeme, samozrejme, ďalej pracovať, ako, to závisí od postoja ministerstva. Sme pripravení na rôzne scenáre, bližšie kroky v tejto chvíli špecifikovať nebudem.“//

[color=#cc0000]­[size=14]Prečo sa má vlastne toto vlakové spojenie zrušiť?[/size][/co­lor] Pokiaľ túto tému nesledujete od začiatku, pripomíname, že podľa hovorcu Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, Martina Kóňu je spojenie neefektívne. Ešte bývalé vedenie ministerstva si totiž dalo vypracovať analýzu, ktorá hovorí o tom, že linku využíva v priemere 151 ľudí denne. „To znamená, že jedna vlaková súprava odvezie v priemere 13 ľudí,“ dodal Kóňa.

Termín zrušenia linky je stanovený na 9. decembra tohto roku.

„Výsledok petície je skutočným prejavom toho, že ľudia sa o tému zaujímajú, že sa ich týka, že majú záujem ju riešiť a že sa s plánovanými krokmi ministerstva dopravy nestotožňujú. Veríme, že názor skupiny 14 762 ľudí by nemal byť zo strany decizora odignorovaný, a že práve teraz je tá správna atmosféra na zmeny smerom k zefektívneniu a revitalizácii osobnej železničnej dopravy na úseku. Relevantnosť názoru signatárov petície je o to vyššia, že ide o obyvateľov dotknutého regiónu, pravidelných cestujúcich na tejto alebo prípojných tratiach a o návštevníkov mesta využívajúcich práve možnosť železničnej dopravy,“ dodala na záver členka petičného výboru Jana Kuzmová.

Katarína Reiterová

[color=#cc0000]­[size=14]Súvi­siace články[/color] [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.141010_Boj-za-vlak-pokracuje:-Peticiu-podpisalo-uz-5–000-ludi]Boj za vlak pokračuje: Petíciu podpísalo už 5 000 ľudí[/link] [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.140296_KO­MENTAR:-Rusenie-vlaku-----a-strat-mladeze]KOMENTÁR: Rušenie vlaku … a strať mládeže[/link] [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.139999_Vzbu­ra-proti-skrtom-na-zeleznici:-Cestujuci-bojuju-za-vlak]Vzbura proti škrtom na železnici: Cestujúci bojujú za vlak[/link]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM