Tomas Gemza Rôzne

Zomrel otužilec i umelec Jozef Beneš

Vo veku 76 rokov zomrel v piatok 25. marca Jozef Beneš zo Štiavnických Baní v okrese Banská Štiavnica.

Známy bol ako otužilec, venoval sa aj umeleckej práci s drevom a písaniu básní. Posledná rozlúčka so zosnulým sa uskutoční v stredu 30. marca v Banskej Štiavnici, TASR informoval starosta Štiavnických Baní Stanislav Neuschl.
Podľa jeho slov ľudia poznali Beneša pod menom vrchár Jožko. Športovým aktivitám sa venoval napriek svojmu hendikepu, keďže ako dieťa prišiel o obe ruky. Dlhé roky bol kajakárom a takmer do konca života tiež otužilcom. Ako Neuschl priblížil, býval pri jazere, v ktorom sa aj otužoval. „Je to taká zaujímavosť, že si vždy aj do ľadu vysekal dieru.“
Svoje básne uverejňoval v miestnych či regionálnych novinách. Venoval sa maľbe na drevo a taktiež do neho vypaľoval rôzne kresby a nápisy.
Jozef Beneš sa narodil 1. júla 1934 a takmer celý život prežil v Štiavnických Baniach. Mal dve deti, syna a dcéru. Pracoval ako riaditeľ internátov v Banskej Štiavnici, pôsobil tiež ako zástupca vychovávateľa na lesníckej škole. Posledné roky života strávil s manželkou v penzióne v Banskej Štiavnici.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM