Stanislav Černák Kultúra

Zvolen hostí medzinárodný festival dokumentárnych filmov: Vyberte si snímky, na ktoré sa pôjdete pozrieť...

Počas dvoch dní bude naše mesto hostiť medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet. Tento zaujímavý festival budete môcť navštíviť v priestoroch Starej radnice.

Ilustračný obrázok k článku Zvolen hostí medzinárodný festival dokumentárnych filmov: Vyberte si snímky, na ktoré sa pôjdete pozrieť...
Zdroj: TASR

Podujatie, ktoré sa uskutoční 1. a 2. apríla organizuje Študentský klub TUnaTU v spolupráci s filmovým klubom vo Zvolene a mestom Zvolen. Tešte sa na prehliadku vybraných festivalových filmov. A aké snímky si môžete pod Pustým hradom pozrieť?

Program: UTOROK (1.4.2014)

17:10 – 18:10 Vzdelávanie po čínsky

Vzdelávanie býva najlepším spôsobom, ako uniknúť chudobe, nie však miliardovej Číne. Na prestížne štátne univerzity sa dostanú iba tí najlepší študenti, ostatní môžu ísť na drahé súkromné a nie vždy kvalitné školy, absolventi, ktorých majú na trhu práce neistú perspektívu. Rodičia Wang Pchan sú veľmi chudobní. Ako jedináčik, môže, len ona svojich rodičov v starobe zabezpečiť. Preto sa rodina zadlží, aby Wang mohla ísť študovať na súkromnú školu. Wan Čchao jednu takú školu práve doštudoval a odišiel do veľkého mesta hľadať prácu. Jeho počiatočný entuziazmus rýchlo vystriedajú obavy, z čoho bude žiť.

18:15 – 18:45 Prekliatie prírodných zdrojov

Veľká časť prírodných zdrojov krajín juhu je zneužívaná severnými bohatými krajinami a predovšetkým ich obchodnými spoločnosťami bez toho, aby zisk umožňoval sociálno- ekonomický rast v samostatných rozvojových krajinách. Tieto zdroje, na ktoré sa často miestne ekonomiky upínajú, sú však pre miestnych ozajstným prekliatím. Dokumentárny film skúma dopad tohto drancovania na ľudí, životné prostredie a na klímu z globálneho aspektu. Od Demokratickej republiky Kongo po Ekvádor, cez otázku lesov až po otázku ropy – zamýšľame sa nad udržateľnosťou nášho spoločenského modelu. Model nenásytného konzumu vedie našu planétu do slepej uličky.

20:00 – 21:30 Od vánku k búrke – A Whisper to a Roar

Film od vánku k búrke prináša príbehy odvážnych aktivistov a ich boja za slobodu a demokraciu v piatich krajinách sveta – v Egypte, Malajzii, Venezuele, Zimbabwe a na Ukrajine. Svoje podmanivé rozprávanie o boji s represívnymi režimami rozpovie široké spektrum aktérov – od študentských lídrov po premiérov či hlavy štátov. Film sa natáčal počas troch rokov a bol dokončený v roku 2012, diváci preto môžu konfrontovať filmové dianie s udalosťami ktoré v týchto krajinách prebiehajú dnes.

STREDA (2.4.2014)

16:30 – 17:50 Iránske tabu

Film rozpráva príbeh bahájskej ženy Nedereh a jej 14-ročnej dcéry, ktorá sa rozhodla predať všetok svoj majetok, opustiť svoju rodnú krajinu a utiecť na západ. Snímka nás vedie krížom cez kontinenty, z Turecka do Izraela, z USA do Iránu. Ponúka nám unikátny pohľad na terorizovanie Bahájov: od podzemnej bahájskej univerzity (BIHE), až po utláčaných bahájskych roľníkov v dedine Eival v severnej provincii Mazandaran. Film prináša doteraz nezverejnené rozhovory s rešpektovanými iránskymi učencami, umelcami a politikmi, ktorí rozprávajú o prenasledovaní Bahájov v Iráne.

18:00 – 18:50 Na sever od slnka

Inge a Jorn nie sú bežní surfisti. Rozhodli sa prežiť pravdivé spojenie s vodou a prírodou a na deväť mesiacov sa usadili na opustenej pláži ostrova pri brehoch Nórska ďaleko za polárnym kruhom. Okrem perfektných vĺn však našli aj množstvo neplavených odpadkov. Na pláži chcú zostať, pokým nepozbierajú aspoň tonu toho, čo sem dennodenne prináša more zo vzdialených miest. Svoj životný štýl zodpovedných surfistov dovedú k dokonalosti aj tým, že sa živia jedlom po záruke a ich dodávka jazdí na prepálený olej. Fantastické zábery prírody, dobrodružstvo surfovania počas polárnej noci, ale aj bežného pobytu na pláži spája číra radosť zo života mimo civylizácie.

18:55 – 19:55 Dajte nám peniaze

Etiópiu v polovici 80. rokov postihol extrémny hladomor. Zábery vyhladovaných ľudí v smrteľnej agónii obleteli svet a dali podnet slávnym hudobníkom Bobovi Geldofovi a Bonovi Voxovi k usporiadaniu obrovského charitatívneho koncertu Live Aid. Režisér Bosse Lindquist sa vydal po stopách angažovaných svetových celebrít, ktoré sa rozhodli niečo podniknúť v boji proti chudobe. Aj vďaka ich sláve získala do tejto doby okrajová téma globálny rozmer. Film mapuje ich aktivity v oblasti humanitárnej a rozvojovej pomoci a odkrýva pozadie úspešných celosvetových kampaní ako Drop the Debt a Make Poverty History.

20:00 – 21:00 Arcibiskup s lidskou tváří

Portrét neobyčajného muža v obyčajnom svete: zázrak sa odkladá, trest prichádza hneď. Scenár filmu utvárali z veľkej časti okolnosti, ktoré prebiehali od začiatku roku 2012 v trnavskej arcidiecéze. Bezák svojou bezprostrednosťou oslovuje ľudí naprieč generáciami, dokáže jednoducho formulovať závažné posolstvá a a je trňom v oku hierarchie vlastnej katolíckej cirkvi. Prečo? Možno preto, že svojou schopnosťou šíriť správu evanjelia prekonáva svojich súputníkov v cirkvi. 2. júla 2012 je arcibiskup Bezák odvolaný, čo je bezprecedentný krok v katolíckej cirkvi v celej strednej Európe. Nie sú uvedené žiadne dôvody, protistrana mlčí.

Foto: ilustračné

Jeden svet
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM