Samospráva

Zvolen má v pláne veľké rekonštrukcie: Z eurofondov chce obnoviť dve škôlky a aj telocvičňu

Dve zvolenské mestské materské školy (MŠ) by sa v prípade úspechu žiadosti o nenávratný finančný príspevok z eurofondov mohli už tento rok dočkať rekonštrukcie. Mesto žiada podporu na projekty obnovy MŠ Hrnčiarska a MŠ Ľ. Fullu.

Ilustračný obrázok k článku Zvolen má v pláne veľké rekonštrukcie: Z eurofondov chce obnoviť dve škôlky a aj telocvičňu
Zdroj: TASR

Ako uviedla hovorkyňa mestského úradu Eva Ježovičová, Zvolen sa zapojil do výzvy Ministerstva životného prostredia SR. Cieľom projektu je zníženie spotreby energie pri prevádzke verejných budov. „Spoločne žiadame o viac ako 1,075 milióna eur, pričom celková suma rekonštrukcie oboch škôlok by bola viac ako 1,132 milióna eur s päťpercentným spolufinancova­ním,“ konštatovala.

V prípade MŠ Hrnčiarska ide o jednu z dvoch etáp rekonštrukcie, ktorá predstavuje práce spojené so zateplením fasády, strechy, výmenou okien a vonkajších dverí. Vymeniť sa majú tiež časti podláh, elektroinštalácie, rozvádzače a svietidlá, vykurovacie telesá a termostatické ventily, vrátane obnoviteľného zdroja – tepelného čerpadla. Postaviť je v pláne bezbariérové vstupy.

Čo sa týka MŠ Ľ. Fullu, rekonštrukcia predstavuje búracie práce a práce spojené so zateplením fasády, strechy, výmenou okien a vonkajších dverí, úpravami lódžiových dosiek, výstavby bezbariérových vstupov, novej elektroinštalácie vrátane rozvádzačov a svietidiel. Výsledok žiadosti by mal byť známy v apríli 2016. Mesto spravuje celkom 11 MŠ.

Zvolen sa okrem toho v týchto dňoch zapojil aj do výzvy Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR na obnovu telocvične v ZŠ Námestie mládeže na sídlisku Západ. Cieľom výzvy je zlepšiť vybavenosť telocviční a zvýšiť počet učebných priestorov. Z príspevku by mesto chcelo hradiť opravu strechy, výmenu podlahy, vykurovania a vzduchotechniky a doplniť technické vybavenie telocvične. Rozpočet počíta so sumou 249 603 eur. Najvyššia podpora, akú môže uchádzač dostať, je 204 734 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM