Eva Drugdová Rôzne Správy

Zvolen navštevujú Taliani aj Francúzi. TOP turistické lákadlá v meste a okolí

Záujem o naše mesto neustále rastie a je čoraz atraktívnejšie nielen pre domácich, ale aj zahraničných turistov. Viete, o ktoré miesta sa zaujímajú najviac?

Ilustračný obrázok k článku Zvolen navštevujú Taliani aj Francúzi. TOP turistické lákadlá v meste a okolí
15
Galéria
Zdroj: TASR

Zvolen sa stáva čoraz atraktívnejším pre domácich aj zahraničných turistov. Veď niet divu, naše mesto a jeho okolie má naozaj čo ponúknuť. Výhodou je samozrejme aj poloha Zvolena v strede Slovenska a ponuka širokých možností ubytovania a kultúrneho vyžitia. Kto k nám chodieva najradšej? „Do konca mája sme zatiaľ zaznamenali zvýšenú návštevnosť domácich návštevníkov a z okolitých krajín sú to Maďari, Poliaci, potom Taliani, ojedinele cyklisti z Francúzska a Nemecka,“ prezradila nám hovorkyňa mesta Eva Ježovičová. Zaujímajú sa samozrejme o tradičné pamiatky vo Zvolene, ale aj okolité dediny a niektoré zaujímavosti.

Dominanty Zvolena

Z tých štandardných pamiatok sú samozrejme v obľube naše najväčšie dominanty. Pýchou Zvolena je jednoznačne Zvolenský zámok, ktorý bol vybudovaný ako gotický poľovnícky zámok. Jeho pôvodný charakter pritom možno stále obdivovať na prízemí. V rámci prehliadky zámku je pre turistov pozoruhodná návšteva Slovenskej národnej galérie, v ktorej si možno pozrieť fragmenty stredovekých nástenných malieb či priestorové hodnoty zámku. Prechádzka na Pustý hrad je zase spojená s neopísateľným výhľadom na celý Zvolen. Okrem nádhernej scenérie však turisti môžu spoznať aj iné zaujímavosti Pustého hradu. Kráľovská obytná veža Dolného Pustého hradu je významnou pamiatkou nadregionálneho významu, keďže bola rezidenciou kráľov Uhorska predovšetkým v 13. storočí. Aj samotný hrad radí rozloha 4,7 ha medzi najrozsiahlejšie na Slovensku, veža na Dolnom hrade je jedna z najväčších a najvýznamnejších stredovekých rezidenčných stavieb v strednej Európe.

Arborétum a múzeum

Od skorej jari do konca októbra je rozsiahly areál Arboréta Borová hora cieľom mnohých návštevníkov. „Takmer 8 mesiacov v roku je táto jedinečná kolekcia živých dlhovekých organizmov sprístupnená širokej verejnosti. Zbierkou domácich (pôvodných) druhov drevín v ich bohatej vnútrodruhovej a geografickej premenlivosti sa arborétum radí k unikátom nielen v rámci Slovenska, ale aj v európskom meradle,“ uviedla Katarína Sládeková z Ústavu ekológie lesa SAV vo Zvolene. Turistov istotne okrem spoznávania jeho unikátov teší aj príjemná prechádzka sprevádzaná zvukmi prírody. Návštevníci, ktorí sa radi dozvedia niečo nové, radi zavítajú aj do Lesníckeho a drevárskeho múzea. Je významné v oblasti múzejnej dokumentácie lesníctva a drevárstva. Zároveň dokazuje vývoj spoločnosti a prírody vo Zvolene a zvolenskom regióne.

Okolité dedinky

Z okolia Zvolena turistov lákajú najmä dediny ako Hronsek a Vígľaš. Hoci tieto obce nepatria medzi dediny zvolenského okresu, mnohí ich tak vnímajú vďaka polohe blízko nášho mesta. V Hronseku turistov zaujíma najmä drevený kostolík či zvonica, ktorý je zapísaný v zozname svetového dedičstva UNESCO. Môžu tu samozrejme obdivovať aj ďalšie pozoruhodnosti ako barokový kaštieľ, dvestoročnú lipu a vodný hrad. Do Vígľaša chodievajú návštevníci obdivovať najmä Vígľašský zámok, pričom prvé nádvorie je prístupné širokej verejnosti. Za zmienku stojí istotne aj nádherný výhľad z hradieb a turisti majú možnosť zúčastniť sa aj prehliadky interiéru zámku.

Gavurky

Zo zaujímavostí turisti najčastejšie vyhľadávajú chránené územie Gavurky, ktoré sa nachádza neďaleko obce Dobrá Niva. Ide o dubový háj, v ktorom možno nájsť aj stáročné duby. Lokalita Gavurky je veľmi vzácnou prírodnou oblasťou európskeho významu o ploche asi 100 ha. Tvorí ju preriedený pasienkový les „panónského typu“ s približne 500 jedincami duba letného, ktoré majú 200 až 300 rokov i viac. V Gavurkach sa tiež vyskytuje zaujímavá mozaika cenných lúčnych biotopov, vzácna a chránená flóra a fauna a 108 druhov vtáctva.

Tancujúce plte na Hrone

Akčnejší turisti obľubujú plavbu po Hrone, ktorá môže mať až 60 kilometrov. Je to zaujímavá atrakcia nielen pre domácich návštevníkov a hoci nie je taká vychýrená ako plavba po Dunajci, záujem o ňu je. Plavba začína na Sliači a vedie až do Budče či Hronskej Dúbravy. Kto si však trúfa, môže absolvovať aj dlhšiu trasu, ktorá s programom trvá aj dva dni. Počas plavby turisti zažijú aj malé dobrodružstvo.

V priloženej galérii si môžete pozrieť pamiatky v centre Zvolena!

V OBRAZOCH: Pamiatky v centre Zvolena
15
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM