Jakub Forgács Správy

Zvolen plánuje postaviť čistiareň odpadových vôd aj 2,34 km kanalizácie. Pozrite kde

Vedenie mesta hľadá možnosti a spôsoby, ako by bolo možné financovať výstavbu čistiarne odpadových vôd. Aký je celkový rozpočet stavby?

Ilustračný obrázok k článku Zvolen plánuje postaviť čistiareň odpadových vôd aj 2,34 km kanalizácie. Pozrite kde
Zdroj: TASR

Mesto Zvolen plánuje postaviť vo svojej časti Zolná čistiareň odpadových vôd (ČOV) a vybudovať kanalizáciu v dĺžke približne 2,34 kilometra. Samospráva ako stavebník v súčasnosti už disponuje k tejto stavbe aj územným rozhodnutím a stavebným povolením.

Ako sa píše na stránke mesta, celkový rozpočet stavby je podľa projektovej dokumentácie stanovený na takmer 2,36 milióna eur bez DPH.

Objekt ČOV má byť situovaný na pozemku, ktorý má mesto vo vlastníctve alebo v nájme od Slovenského vodohospodárskeho podniku. Samotná ČOV má spĺňať všetky normy a požiadavky stanovené právnymi predpismi Slovenskej republiky a má to byť tzv. zakrytá stavba, ktorá nebude svoje okolie zaťažovať hlukom, zápachom ani inými rušivými vplyvmi.

Každý záujemca o napojenie si bude musieť vybaviť všetku sprievodnú dokumentáciu a potrebné povolenia a uhradiť náklady spojené s realizáciou vlastnej kanalizačnej prípojky.

Vzhľadom na výšku investičných nákladov vedenie mesta aktívne hľadá možnosti a spôsoby, ako by bolo možné financovať výstavbu ČOV a kanalizácie v Zolnej z externých zdrojov, napríklad z fondov EÚ alebo z Environmentálneho fondu SR. Výška spolufinancovania zo strany mesta Zvolen by bola minimálne vo výške 5 percent z celkových nákladov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM