Jozef Sliacky Rôzne

Zvolenčania Mikuš a Madej sa stretli pred televíznymi kamerami

Zaujímavé politické stretnutie v relácii O 5 minút 12.

Predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Jozef Mikuš nemá výhrady voči tomu, že Ivan Švejna (Most-Híd) sa vráti do parlamentu ako poslanec po tom, ako sa rozhodol odstúpiť z postu štátneho tajomníka ministerstva dopravy po mediálnom tlaku v kauze Hayekovci, aby neškodil nadácii a svojej strane. „Vnímam to ako normálnu vec, vzhľadom na to, že bol zvolený v normálnych parlamentných voľbách,“ povedal Mikuš v relácii STV O päť minút dvanásť. Podľa neho by sa o tejto téme mohlo diskutovať, lebo „v tom parlamente – v laviciach opozície – sedia ľudia, ktorí majú za sebou oveľa väčšie škandály ako táto kauza“.

Poslanec Róbert Madej (Smer-SD) si myslí, že v budúcnosti by sa mali zmeniť pravidlá nominácií na niektoré posty, ktorými by sa tejto situácii dalo predísť. „Do budúcnosti si myslím, že by sa mohli zavádzať praktiky, na základe ktorých, tí, ktorí idú do exekutívnych funkcií, by pred tým neboli poslancami národnej rady,“ uviedol Madej, podľa ktorého by sa potom „takéto problémy nestávali“. Myslí si, že takéto pravidlo nemožno navrhovať v rámci „konfliktu záujmov“, lebo sa dopredu nevie, kto sa stane členom parlamentu, ale v budúcnosti by to mala byť stratégia politických strán, aby väčšinu exekutívnych funkcií neobsadzovali poslancami.

Mikuš považuje odstúpenie Švejnu za osobné rozhodnutie, ktoré treba rešpektovať, navyše s ním súhlasí jeho domovská strana Most-Híd. Šéf poslaneckého klubu SDKÚ-DS pochybuje o mediálnych špekuláciách, že by Švejnov odchod bol výsledkom tichej dohody premiérky Ivety Radičovej a predsedom strany Most-Híd Bélom Bugárom. „Tak o takom neviem a dosť silno pochybujem, že by na túto tému prebehla diskusia medzi tými dvoma ľuďmi,“ povedal Mikuš. Podľa Madeja pre jeho stranu nebolo Švejnovo odstúpenie prekvapením, lebo od začiatku tvrdia, že Švejna aj štátny tajomník ministerstva hospodárstva Martin Chren (SaS) sú v konflikte záujmov. „Preto nechápem na jednej strane, keď hovoria predstavitelia vládnej koalície o prejave politickej kultúry, na druhej strane tvrdia, že ich konanie Ivana Švejnu prekvapuje,“ vyhlásil Madej, podľa ktorého je Švejnov krok vyvodením zodpovednosti za tendre, ktorými sa dvojica politikov dostala do konfliktu záujmov.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM