Martin Károly Rôzne

Zvolenčania sa modlia k vzácnej relikvii

Katolícki veriaci zo Zvolena mali po dva novembrové týždne možnosť obdivovať a modliť sa k vzácnej relikvii – kvapke krvi blahoslaveného pápeža Jána Pavla II. V sobotu 19. novembra túto relikviu zo Zvolena odviezli do Lieskovca.

Ešte predtým, ako relikvia nadobro opustila Zvolen, sme sa stretli v kaplnke zvolenskej rímskokatolíckej fary s dekanom Mons. ThDr. Vojtechom Nepšinským, ktorý nám ju ochotne ukázal. Mimochodom, práve dekan Nepšinský o ňu požiadal krakovského arcibiskupa kardinála Stanislawa Dziwisza a osobne ju aj bol prevziať. Po príchode do Zvolena bola relikvia umiestnená pred oltárom v kostole svätej Alžbety na Námestí SNP a poslednú noc pred odvozom do Lieskovca ju uložili v kaplnke na fare. Stále miesto bude mať práve v novom kostole zasvätenom Jánovi Pavlovi II. v Lieskovci, ktorý patrí do farnosti Zvolen – mesto. Podľa dekana Nepšinského, v kostole, kde je umiestnená takáto relikvia, ľudia veria, že je tam prítomná aj táto blahoslavená alebo svätá osobnosť.

Podobné relikvie s kvapkou krvi Svätého otca sú vzácnosťou – na Slovensku sú asi len štyri. Krv Jána Pavla II. sa zachovala v štyroch ampulkách, ktoré Svätému otcovi odobrali lekári v roku 2005. Bolo to v posledných dňoch jeho života pre potreby prípadnej transfúzie. Napokon ju nepoužili. Po blahoslavení pontifika Vatikán oznámil, že táto krv sa stáva oficiálnou relikviou. Ampulky s krvou sa dostali k osobnému tajomníkovi Jána Pavla II. kardinálovi Stanislawovi Dziwiszovi do Krakova. A práve od neho získali tieto relikvie aj slovenskí katolícki veriaci.

Poľský rodák Karol Józef Wojtyla sa stal pápežom Jánom Pavlom II. v roku 1978 a bol ním až do svojej smrti v roku 2005. Blahoslavený bol v roku 2011. Bol najrýchlejšie blahoslaveným pápežom histórie.

Text, foto a video: Martin Mázor

Zvolenčania sa modlia k vzácnej relikvii
1
Galéria
relikvia
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM