Jakub Forgács Správy

Zvolenčania šliapli do pedálov. Májoví jazdci zdolali tisíce kilometrov

Kampaň Do práce na bicykli 2017 sa skončila. Ako sa v nej darilo Zvolenu?

Ilustračný obrázok k článku Zvolenčania šliapli do pedálov. Májoví jazdci zdolali tisíce kilometrov
10
Galéria
Zdroj: TASR

Tento rok sa do kampane na podporu cyklodopravy zapojilo 74 slovenských miest a obcí. Cyklisti najazdili spolu úctyhodných 1 107 619,99 km, čím ušetrili symbolicky 314 774,12 kg CO2.

Zvolen bol oproti roku 2016 menej aktívny, tento rok jazdilo len 31 tímov (v roku 2016 až 37). Spolu najazdili 13 652,13 km a ušetrili 3617,99 kg CO2. „Aj keď počet zapojených tímov klesol, podstatné je samotné zapojenie sa ľudí do tejto kampane. Ľudia na bicykli po meste a do práce jazdia a to považujem za úspech,“ zhodnotil športový referent a koordinátor kampane vo Zvolene, Marek Rojík.

Zároveň poďakoval všetkým zapojeným. „Výsledky kampane sme prezentovali na nedeľnom korze, tento štvrtok sa účastníci stretnú s pani primátorkou,“ dodáva Rojík. Najlepšie podľa neho dopadli tímy jazdcov z Ministerstva obrany, Bučiny DDD, FagorEderlan Slovensko,SPPP či Železničnej spoločnosti Slovensko.

„Novinkou v kampani bolo aj zapojenie tímov stredoškolákov a vysokoškolákov, zo Zvolena sa zapojili študenti Technickej univerzity či žiaci Gymnázia Ľudovíta Štúra,“ spomenul Rojík, ktorý Zvolenčanov vyzýva, aby na prepravu do práce alebo do školy ďalej využívali bicykel. „Je to výborný dopravný prostriedok na prepravu po meste Zvolen, ktoré leží z väčšej časti na rovine,“ zdôrazňuje športový referent. Upozorňuje však, že na prejazd námestím majú cyklisti opäť používať cyklochodník na to určený.

„Otvorenie námestia pre potreby kampane sa skončilo. To ale neznamená, že nemôžeme ukázať, že vieme jazdiť bezpečne a pozorne aj na menšej ploche,“ dodáva.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Leto v uliciach Zvolena
10
Galéria
Foto: Oliver Kuklovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM