Eva Drugdová Rôzne Správy

Zvolenčanka, ktorá koučuje štvornohých chlpáčov: Mám prirodzenú dominanciu voči psom

Neviete, ako vycvičiť svojho psa? Prečítajte si rozhovor so zvolenskou trénerkou psov Janou Lalíkovou. Prezradila aj, prečo majitelia zlyhávajú.

Ilustračný obrázok k článku Zvolenčanka, ktorá koučuje štvornohých chlpáčov: Mám prirodzenú dominanciu voči psom
18
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk

Zvolenčanka Jana Lalíková sa psom venuje už od malička a práve oni ju naučili porozumieť im a nájsť správne metódy pri výcviku. Ako nám prezradila v rozhovore, aj psík máva nálady ako človek a pri tréningu je dôležitá správna motivácia. Potom sa dá vycvičiť každý pes.

Aké psíky najčastejšie učíte?

Rôzne. Ja mám svoje border kólie, ale chodia mi od krížencov cez „berňáky“, tie najväčšie, až po malých yorkšírov.

S čím mávajú psy najväčší problém, keď k vám prídu?

Absolútne neberú majiteľov ako pánov. Oni sú jednoznačne dominantné, a to drvivá väčšina psov. Majitelia nezvládajú základy a pes je dominantný. Robí si, čo chce.

Dá sa vycvičiť každý psík? Aké metódy máte na vycvičenie?

Dá a metódy sú individuálne. Ako neexistuje jednotná metóda na výchovu detí, neexistuje ani u psov. Musím si nájsť, čo toho psa motivuje. Ale najdôležitejšia vec pri výcviku je dôslednosť. Akonáhle niečo poviem a trvám si na to, donútim psa, spraviť to. On si na to zvykne a bude to robiť naďalej. Odmeny a motivácia sú celkovo dôležité. Ani človek nerobí nič zdarma. Aj keď robím niečo pre druhých, je to pre môj dobrý pocit. To isté aj pes. Spraví, ale musí vedieť, prečo to robí.

Učia sa niektoré rasy povely rýchlejšie ako iné?

Sú psy, ktoré majú menšiu pracovnú inteligenciu, ale napríklad na terapeutické skúšky som učila už aj psa čau-čau. Ten bol jeden z najhorších, čo sa týka pracovnej inteligencie a vycvičil sa. A trebárs, mám tu border kóliu, kríženca a jednoznačne má lepšiu pracovnú inteligenciu ako border kólia. Zase je to o tej motivácii. Keď nájdem správnu motiváciu, dá sa vycvičiť každý pes.

Koľko trvá, aby sa pes naučil nejaký povel?

Individuálne. Niekedy to spravím za 10 minút, niekedy mi to trvá dlho. Slalom pomedzi nohy a váľať sudy sa tiež učia individuálne rýchlo. Sú psy, ktoré majú vysokú pracovnú inteligenciu, ale pri niektorom cviku im to trvá dlho.

Máte tu psíky bez majiteľov. Nie sú pri výcviku potrební?

Ale áno. Skôr učím majiteľov pracovať so svojím psom. Väčšinou príde pes na výcvik a tým, že mám prirodzenú dominanciu voči nim, ma celkovo rešpektujú, no majiteľov nie. Keď beriem psy na výcvik bez majiteľov, ja im môžem zaručiť, že pes bude poslúchať, ale mňa. Potrebujem potom ešte pracovať s majiteľom, aby pes poslúchal aj jeho.

Chodievate so svojimi psíkmi aj na súťaže?

Nie tak celkom. Chodili sme na terapeutické skúšky. Alex je medzinárodný šampión práce v canisterapii, ale ja nie som typ, ktorý by rád súťažil. Som z toho zbytočne nervózna a vystresujem si aj psy. Takže skôr nie.

Ostáva vám čas aj na iné záľuby popri psíkoch?

Čítať viem aj popri nich. Pokiaľ sa im ale plnohodnotne venujem, že mám doma ešte ďalšie dva ako teraz, neviem veľa robiť. Toto je môj plný úväzok. Okrem toho mávam ešte výcviky s majiteľmi. Chodila som do roboty, ale je to veľmi náročné. Ja som z toho dňa nemala nič.

Pozrite si v priloženej fotogalérii výcvik psíkov v podaní Zvolenčanky Jany Lalíkovej!

V OBRAZOCH: Výcvik psov vo Zvolene
18
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM