Nicole Regecová Rôzne

Zvolenčanka, ktorá oblieka modelky: Chcem robiť pre ľudí, ktorí sa neboja byť iní

Iva Klementová (20) začala žať prvé úspechy v návrhárstve už počas strednej. Čím zaujala na svojej prvej veľkej prehliadke a kto už nosí jej výtvor? Viac prezradila v rozhovore!

Ilustračný obrázok k článku Zvolenčanka, ktorá oblieka modelky: Chcem robiť pre ľudí, ktorí sa neboja byť iní
Zdroj: Iva Klementová

Zvolenčanka Iva Klementová (20) študuje na Univerzite Tomáša Bati v Zlíne ateliér odevného dizajnu. Venuje sa módnemu návrhárstvu, ktoré vníma ako druh umenia. Okrem prehliadok počas strednej školy a niekoľkých výstav, bola jej kolekcia oblečenia prezentovaná aj v Starej tržnici v našom hlavnom meste počas FashionLive! 2014. Jej návrhy sa nedávno dostali na titulnú stranu módneho magazínu Form.

Väčšina dievčat sníva o tom, že budú modelkami. Ty si si vybrala povolanie z „druhej strany“. Čo ťa vedie k tomu, stať sa módnou návrhárkou?

O tom, že zo mňa modelka nebude, rozhodla už veľmi dávno moja výška. No myslím, že ma to nikdy veľmi netrápilo. To, že sa venujem konkrétne odevu je veľká zhoda okolností, ale skôr to beriem ako druh umenia či spôsob vyjadrenia sa. Preto nechcem, aby sa zo mňa stala typická módna návrhárka. Zahŕňa to veľa oblastí, v ktorých nie som doma. Momentálne sa snažím, aby odevný dizajn nebol môj jediný zdroj príjmu. To človeka dosť obmedzuje.

Spomenieš si na tvoj prvý výtvor?

Myslím, že to bolo ešte veľmi dávno, keď som šila šaty svojím bábikám. So šijacím strojom som sa začala kamarátiť asi ako 13-ročná a dúfam, že si na tie výtvory už nikto nespomína.

V roku 2014 si vyhrala Signal Fresh Fashion Contest, vďaka čomu si prezentovala kolekciu počas FashionLive! 2014 v Bratislave. Ako si na ňu spomínaš a s čím si uspela?

Pomerne spontánne. Jeden večer som náhodou našla súťaž na internete. Nakreslila som, čo mi prvé napadlo a poslala. Niekoľko mesiacov sa nedialo nič, tak som to pustila z hlavy. Potom mi však zavolali, že ma vybrali. Pozrela som si pôvodné návrhy a začala rozmýšľať nad ich zmenami.

Bola to moja prvá profesionálna prehliadka, takže som tým bola celkom zaskočená. Dovtedy som poznala len tie školské. Tu boli modelky rozdelené do skupín, určený harmonogram, do backstage ste mohli vojsť len s páskou a všetci boli veľmi slušní.

Téma súťaže bola zubná pasta. Ja som to zobrala celkom povrchne a navrhla som kolekciu s pusinkovým dezénom. Prekvapivo sa to páčilo. Dalo mi to veľa. Aj vďaka tomu viem, pre akých ľudí chcem v budúcnosti navrhovať.

Aký je pocit, keď vidíš na móle modelky, ktoré prezentujú tvoje výtvory?

To sa mi ešte asi nikdy nepodarilo, maximálne keď si potom pozriem video. Vždy som vzadu, pomáham obliekať a robím záverečný styling.

Kúpil si už niekto tvoje oblečenie?

Áno a vždy mám z toho obrovskú radosť. Napríklad v marci si môj overal vydražila počas charitatívnej prehliadky Dotek 2016 Olo Krížová.

Nosíš sama svoje návrhy?

Občas si niečo ušijem, ale nič z tých modelov. Pre mňa sú veľmi dlhé.

Ako by si charakterizovala svoju tvorbu?

To je dosť ťažké. Pred časom o mne niekto napísal, že sa inšpirujem umením a používam čisté línie. Každopádne, myslím, že moja tvorba sa pomerne rýchlo mení a vždy sa uberá trochu iným smerom. Takže sa celkom teším na to, čo budem robiť nabudúce. To, čo však ostáva, je pre koho chcem robiť veci – a to pre ľudí, ktorí sa neboja byť trochu iní ako ostatní.

Čím sa inšpiruješ?

Inšpirácia sa dá nájsť asi všade. Mňa veľmi ovplyvňuje to, čo momentálne prežívam, a ľudia, ktorých stretávam – častokrát cudzí, s ktorými sa zoznámim vo vlaku či autobuse. Asi nikdy som sa do hĺbky nevenovala nejakej téme, napríklad z histórie módy. Pretože to, čo si o tom prečítam, pre mňa nikdy nebude tak intenzívne ako to, čo aktuálne cítim.

Ako vyzerá tvoja najnovšia kolekcia?

Nesie sa v pomerne tmavých farbách, teda až na neónovo žltú. Pôsobí trochu ako „oversize“ a hoci je to aktuálny trend, nie je to úplne zámer. Pôvodne mala byť čisto pánska, takže by nepôsobila až tak objemne. No na fotenie prišla kamarátka, tak sme obliekli aj ju, aby sme to mali rýchlejšie. Mne sa to zapáčilo takto. Dnes už nič nemusí byť tak, ako by to malo byť, a to je skvelé.

Módne výtvory mladej Zvolenčanky nájdete v našej fotogalérii!

Čítajte tiež:

Mladý Zvolenčan (21) má netradičnú záľubu: V desiatkach úľov chová včely

VIDEO SERIÁL: Zvolenský tréner radí. Precvičte si chrbát šikovnými cvikmi

FOTO: Módne návrhy mladej Zvolenčanky
18
Galéria
Foto: Tereza Štouračová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM