Jakub Forgács Správy

Zvolenská nemocnica s ďalšou NOVINKOU. Prístroje, ktoré pomôžu novorodencom

Skvalitnenie starostlivosti o bábätká vo Zvolene. Nemocnica získala sadu prístrojov na ošetrovanie novorodencov.

Ilustračný obrázok k článku Zvolenská nemocnica s ďalšou NOVINKOU. Prístroje, ktoré pomôžu novorodencom
1
Galéria
Zdroj: Nemocnica AGEL Zvolen

Sadu prístrojov pre ošetrovanie novorodencov prijalo v týchto dňoch od Nadácie Pontis a jedného obchodného reťazca novorodenecké oddelenie zvolenskej nemocnice.

Zostava prístrojov obsahuje vyšetrovacie pomôcky, ktoré sa používajú pri narodení každého bábätka. Najdôležitejšou súčasťou sady je výhrevné lôžko, ktoré slúži na vyšetrenie, ošetrenie a stabilizáciu telesnej teploty novorodenca. „Výhrevné lôžko je vybavené príslušenstvom, ktoré slúži aj ako resuscitačné lôžko. Na našom oddelení používame dve takéto lôžka,“ hovorí vedúca sestra novorodeneckého oddelenia Jaroslava Dávidová.

Druhým prístrojom je pulzný oxymeter, ktorým sa meria saturácia hemoglobínu kyslíkom v krvi a srdcová frekvencia, čím sa môže včas diagnostikovať závažná srdcová chyba u novorodenca. „Tento sa pripevní na ručičku alebo nožičku, takže ide o neinvazívne vyšetrenie,“ vysvetľuje sestra.

Ďalšími nemenej dôležitými súčasťami daru sú moderná neonatálna resuscitačná sada a laryngoskop, ktoré sa používajú v prípade potreby neonatálnej resuscitácie namiesto klasického ručného resuscitačného vaku a pri poskytovaní intenzívnej starostlivosti u novorodenca na pôrodnej sále. Týmto spôsobom možno novorodenca krátke obdobie efektívne ventilovať pri dodržaní maximálnej bezpečnosti. „V sade boli aj dve infúzne pumpy, ktoré zabezpečujú presné a bezpečné dávkovanie infúzneho roztoku. Uvedené technické prístrojové vybavenie prispeje ku kvalitnejšej starostlivosti o novorodencov,“ dopĺňa Dávidová.

V OBRAZOCH: Nemocnica získala sadu prístrojov na ošetrovanie novorodencov
1
Galéria
Zdroj: Nemocnica AGEL Zvolen
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM