Nicole Regecová Rôzne

Zvolenská speváčka Jana Filová v ROZHOVORE: Chcem tu nechať hudobný odkaz

Mladá energická Zvolenčanka (27) s večne vyčesanými vlasmi je speváčkou a frontmankou kapely. V rozhovore prezradila, čo vtipné zažila na koncertoch aj čo má jej pieseň spoločné s Pokémonmi.

Ilustračný obrázok k článku Zvolenská speváčka Jana Filová v ROZHOVORE: Chcem tu nechať hudobný odkaz
Zdroj: Jana Filová

Janu Filovú (27) v uliciach Zvolena spoznáte jednoducho už z diaľky. Prezrádzajú ju jej večne vyčesané vlasy. Zvolenčanka v kedysi hrávala na basgitare. No vždy ju to viacej ťahalo ku spevu, ktorý nakoniec vyštudovala a venuje sa mu takmer 14 rokov. Medzičasom pôsobila už v niekoľkých kapelách. No momentálne je frontmankou zvolenskej skupiny Jana Filová a Human Hills. Toto art-pop-rockové zoskupenie sa venuje najmä slovenskej tvorbe a prerábkam pesničiek Jara Filipa.

Máš art-pop-rockovú kapelu. Čím sa odlišujete od klasického popu a rocku?

Najmä tým, že radi spájame žánre ako muzikál, šansón, ľudovky, popové či rockové skladby s rôznymi štýlmi. Napríklad pôvodnú verziu skladby od Jara Filipa „Do batôžka“ hráme vo funky verzii, prepojenú s rockovým gitarovým sólom. Tak sa zabávame pri všetkých skladbách. Aspoň sa v kapele máme o čom škriepiť (smiech). Keby sme ich hrali v pôvodnom znení, bola by to pre nás nuda.

Spevu sa venuješ približne 14 rokov. Mávaš ešte trému?

Neviem, či je tréma to správne slovo, ktorým by som vyjadrila svoj vnútorný pocit pred koncertom. Som perfekcionista, čo sa týka hudby a koncertovania, preto musím mať všetko pod kontrolou. Skôr bývam v strese, či budeme mať dobrý zvuk alebo či sa chlapci oblečú pekne (smiech). Keď je všetko okej a začne sa hrať, na trému neostáva čas.

Zvykla si si na život muzikanta a hrávanie každý víkend v inom meste?

Na život muzikanta sa nezvyká (smiech). Buď to človek v sebe má alebo nemá. Buď to myslí vážne a berie všetky pre a proti alebo sa na chvíľu zabaví a po čase to zavesí na klinec. To druhé môj prípad nie je. Hudba je mojou neodmysliteľnou súčasťou a prijímam všetko, čo s ňou prichádza. Aj kratší čas na spánok…

Spomínaš si na nejaký výnimočný koncert?

Všetky sú výnimočné, pretože podľa mňa je rarita vidieť speváčku, ktorá spieva do rytmu a tancuje do úplného antirytmu (smiech). No na jeden nezabudnem. Hrali sme v Žiari nad Hronom a asi po piatej pesničke prišiel za mnou jeden pán a hovorí: „Počuj, ty dobre spievaš! Mohla by si byť aj taká ozajstná speváčka!“ To ma veľmi pobavilo.

Máš nejaký veľký hudobný sen? Napríklad vystupovať v Madison Square Garden…

Robiť vlastnú, ktorú budú ľudia zbožňovať a hrať čo najdlhšie, ako sa len bude dať. Nechať tu hudobný odkaz. A áno, chcem zažiť pohlaď na minimálne 20 000 publikum z pódia (smiech).

Tvoja posledná pesnička má zvláštny názov. O čom je?

Pesnička, ktorú sme nedávno nahrali, vznikla už dávnejšie. Ale momentálne to tak vystrelilo, že je veľmi aktuálna. Myslím, že minimálne každý druhý človek počul o Pokémonoch a boome, čo táto hra spôsobuje. Asi tak dva roky dozadu som bola v Chorvátsku a tam sme spolu s Palim Korduliakom zložili Pesničku PO Kém on Je!?! (Po kom on je).

Je to skladba o jednom nemenovanom východniarovi, ktorý tiež bol v Chorvátsku s nami. Miestami bol až taký ukecaný a vtieravý, že sa to nedalo vydržať. Tak sme o ňom zložili skladbu a teraz sedí ako uliata do tejto doby (smiech).

Môžeme sa tešiť na album?

Áno, ale čas a dátum neviem upresniť. Skôr chceme vydať singel s názvom Môžeš, kde bude aj spomínaná skladba PO kém on.

V našej fotogalérii nájdete fotografie Jany Filovej a jej hudobnej skupiny!

Čítajte tiež:

FOTO: Zvolenčan v boji s o 30 kg ťažším Poliakom: O víťazovi rozhodli až body

Američan žijúci 20 rokov na Slovensku v ROZHOVORE: Zvolen je okúzľujúce mesto

Jana Filová a Human Hills v OBRAZOCH
10
Galéria
Zdroj: Jana Filová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM