Michal Majer Rôzne

Zvolenské kultúrne stánky ustupujú komercii

Stánkov kultúry vo Zvolene ubúda. Najnovšie padol za obeť bývalý závodný klub Bučiny na sídlisku Sekier. Na jeho mieste vyrastie obchodný dom Tesco. Aj keď klub už niekoľko rokov neslúžil na kultúru, po zatvorení kina Mier ako posledného miesta s pra

Závodný klub Bučiny zbúrali počas uplynulého víkendu doslova za pár hodín. Spolu s ním odstránili aj niekoľko desiatok stromov. Zámer investora nikto nenamietal. Už v lete by na danom mieste mal stáť supermarket.

Kultúrny dom postavil drevársky kombinát Bučina pre svojich zamestnancov ešte v 50. rokoch uplynulého storočia. Za minulej éry sa tam konali plesy, zábavy, okresné i krajské prehliadky záujmovej umeleckej činnosti, koncerty i divadelné predstavenia. Po roku 1989 sa klub dostal do rúk Parlamentu Rómov. Tí ho pred pár rokmi predali podnikateľovi a zvolenskému hokejistovi Ladislavovi Čiernemu. Jeho pôvodný zámer bolo postaviť na mieste byty. Kríza však nahrala len čisto komerčnému využitiu.

Podľa viacerých organizátorov kultúry v meste, miest na usporiadanie koncertov, divadelných a filmových predstavení a výstav v uplynulých rokoch vo Zvolene výrazne ubudlo. Okrem profesionálneho Divadla J.G. Tajovského (DJGT), ktoré ale ponúka prevažne vlastný repertoár, nie je v súčasnosti v meste žiadny polyfunkčný kultúrny priestor, kde by sa mohli plnohodnotne organizovať kultúrne podujatia.

Dom kultúry na sídlisku Podborová, ktorý vlastní Mesto Zvolen je takmer bez technického vybavenia, je koncipovaný len na určitý druh podujatí a nemá ani adekvátne zázemie pre účinkujúcich a hostí. Dom kultúry ŽSR, kde ešte v polovici 90. rokov pôsobila dočasne aj profesionálna divadelná scéna DJGT, je dnes na tom podobne.

Zdroj: TASR Foto: skyscrapercity.com by Tino-artS

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM