Kristína Debnárová Rôzne

Zvolenské študentky o nápade, ktorý sa stal tradíciou: Prečo sme sa pustili do netradičných piknikov?

Nie je jedlo ako jedlo. Svoje by o tom vedeli povedať aj dve študentky zvolenskej univerzity. V rozhovore prezradili viac nielen o projekte, ktorému sa už venujú tri roky, ale aj o výhodách života s upravenou stravou. Ako zistíte, nemusí ísť len o šalát a nastrúhané jablko...

Ilustračný obrázok k článku Zvolenské študentky o nápade, ktorý sa stal tradíciou: Prečo sme sa pustili do netradičných piknikov?
Foto: Kristína Debnárová

Združenie Slatinka v rámci osláv Dňa Zeme nedávno zorganizovalo vegánsky piknik. Konal sa na lúke pri Laniciach, kde ľudia mali možnosť ochutnať odborne pripravené jedlá. Na stole sa podávali chuťovky ako šalát Tabuoleh z quinoy, pizzové taštičky, mayská horúca čokoláda, zázvorové Latte či Urtica dioica v ryži.

Prinášame vám rozhovor s organizátorkami tohto hodovania. Sú to študentky environmentalistiky zvolenskej Technickej Univerzity, Andrea Uherková a Andrea Vnenková. Málokto tuší, že baby organizujú vegánske pikniky vo Zvolene pravidelne, už tretí rok!

Čo bolo spúšťačom alebo prvotnou myšlienkou usporiadania vegánskych večerov?

Najväčšou inšpiráciou boli susedia z Českej republiky. Oslovil nás článok v časopise, v ktorom sme na tematiku vegánskych večerov natrafili. Hneď nás táto myšlienka chytila za srdce a povedali sme si, prečo to neskúsiť aj u nás vo Zvolene!? Inšpiráciou nám okrem iného boli aj samotné Dni Zeme, a to nás viedlo, urobiť z vegánskych večerov tradíciu a zorganizovať stretnutie aspoň raz mesačne.

Aký je zámer týchto spoločných večerov? Snažíte sa v ľuďoch vyvolať seriózny záujem o stravu a životné prostredie?

Vegánstvo ako podstata je tá najhlbšia myšlienka našich stretnutí. Snažíme sa však tieto pikniky viesť v pohodovom a voľnom tempe. Najskôr len ľudom dať možnosť niečo z vegánskej kuchyne ochutnať. Chceme spoločnosti ukázať, že vegánske jedlo nie je len šalát alebo nastrúhané jablko s mrkvou či neidentifikovateľná polievka.

Ide nám hlavne o pestrosť – koľko chutných a plnohodnotných jedál dokážete pripraviť čisto a výlučne z rastlinných zdrojov. Keď však zavítajú stáli členovia alebo nováčikovia, ktorí sú vegánmi z presvedčenia, to už je iná debata. Vtedy sa môžeme naladiť na nôtu životného prostredia či práva zvierat.

Má vegánska strava pozitívny ohlas hlavne u mladých ľudí, keďže môže pôsobiť ako novodobý trend? Alebo má priaznivcov aj v starších ročníkoch?

Je pravda, že mladí ľudia sú odvážnejší a majú väčšiu chuť experimentovať, či vyskúšať niečo nové. Máme však bohaté zastúpenie zo všetkých vekových kategórií, od detí až po dôchodcov. Raz nás milo prekvapil jeden manželský pár, obaja manželia mali okolo päťdesiatky a chceli sa u nás sami od seba informovať o vegánstve. Bolo to milé prekvapenie, keď vidíte pozitívne ohlasy a záujem aj u starších ľudí.

Aký odkaz máte pre nevegánov a prečo by sa mali nad vegánstvom pozastaviť, prípadne sa aj zúčastniť takýchto akcií?

Chceli by sme im odkázať, že mäsový priemysel, aký poznáme dnes, už dávno nie je, ako si ho pamätajú naši rodičia. Produkty živočíšnej výroby sú nie len ťažké pre zažívací trakt, ale aj veľmi náročné pre životné prostredie. Masové farmy či klietkový chov sliepok nemôžu produkovať kvalitné výrobky.

Jedná sa nielen o fakt, že je pre našu planétu mimoriadne náročné uživiť a udržať pri živote všetky veľkochovy, vďaka ktorým ročne vymizne niekoľko tisícok kilometrov pralesov a všetkej zelene. Ale ide aj o morálne hľadisko. Zvieratá sú tiež živé bytosti a nemali by sme nato zabúdať.

Na čo si treba pri vylúčení živočíšnej stravy dávať pozor?

Netreba sa do toho pustiť bez rozmyslu a bezhlavo. Mali by sme si starostlivo vyberať potraviny, ktoré skonzumujeme a nie presedlať na rôzne exotické druhy ovocia, ktoré precestovali polku zemegule. To tiež nie je veľmi ekologické a tieto plodiny, ktoré dozrievajú bez slnka v prepravkách kamiónu, asi nebudú najzdravšie. Človek by mal počúvať svoje telo a nie najnovšie trendy.

Obe študentky environmentalistiky odkazujú, že pokiaľ si chcete oddýchnuť a odreagovať sa, môžete sa zúčastniť pravidelného podujatia. Naučíte sa konzumovať jedlo, ako ony hovoria – s rozumom a najmä so súcitom. Najbližší vegánsky večer sa bude konať tretí alebo štvrtý májový týždeň. Presné informácie budú zverejnené na sociálnych sieťach.

Čítajte tiež:

Zvolen spečatí zisk lesníckeho titulu krásnym gestom. Po meste vysadia stromčeky

Nevšedný dokument zvolenského fotografa: Divoká jazda cez krajiny Balkánu!

Vegánske pochúťky na netradičnom pikniku
18
Galéria
Foto: Kristína Debnárová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM