Stanislav Černák Správy

Zvolenského výrobcu jogurtov by mal prebrať známy americký koncern!

Jeden z najväčších svetových mliekarenských koncernov Schreiber Foods rokuje so spoločnosťou Senoble International o zlúčení španielskej firmy Senoble Iberica a slovenskej spoločnosti Senoble Central Europe.

Ilustračný obrázok k článku Zvolenského výrobcu jogurtov by mal prebrať známy americký koncern!
Zdroj: Dnes24.sk

Rokovania sa týkajú akvizície 100-% podielu v spoločnosti Senoble Ibérica vrátane ich závodov v Noblejas, Talavera de la Reina a v Tolede a 100 % jej dcérskej spoločnosti Senoble Central Europe, ktorej výrobný závod sa nachádza vo Zvolene.

Ako informovala Petra Lisoňová zo spoločnosti Hill+Knowlton Strategies, jedným z krokov v celkovom procese je rozhodnutie Senoble o odstúpení od privátnych značiek jogurtov vo Francúzsku (zmena spoločnosti Senagral na Agrial bola dokončená v roku 2014). Táto stratégia pomohla spoločnosti Senoble sústrediť sa na prémiové dezerty (vo Francúzsku a vo Veľkej Británii) a na značkové výrobky (Bonta Viva v Taliansku).

„Proces zlúčenia sa práve začal a bude včas predložený na schválenie zodpovedným orgánom pre hospodársku súťaž,“ uviedla Lisoňová a pokračovala, „O tomto procese, ktorý bude trvať niekoľko týždňov, už boli informovaní zamestnanci spoločnosti Senoble.“

Schreiber je celosvetová spoločnosť, ktorej majitelia sú zároveň jej zamestnancami so sídlom v Spojených štátoch. Ročný obrat je viac než 5 miliárd dolárov (asi 4 miliardy eur). Schreiber predáva svoje produkty popredným predajcom, reštauráciám, distribútorom a výrobcom potravín po celom svete.

Schreiber má viac ako 7000 zamestnancov vo výrobe a v distribučných sieťach v Rakúsku, Brazílii, Bulharsku, Českej republike, Nemecku, Indii, Mexiku, Portugalsku, Španielsku, Uruguaji a v Spojených štátoch. Posledná investícia spoločnosti v Európe bol nákup výrobného závodu na Kanárskych ostrovoch v marci 2014.

Senoble International, so sídlom v Belgicku, je vo vlastníctve rodiny s rovnakým menom. Spoločnosť je považovaná za jeden z najväčších súkromných podnikov v sektore mlieka a mliečnych výrobkov na svete. Má pobočky v Španielsku, na Slovensku, v Taliansku, vo Veľkej Británii, v Portugalsku a vo Francúzsku.

Senoble sa špecializuje na výrobu jogurtov, mliečnych dezertov a dezertov bez laktózy. V roku 2013 dosiahol obrat spoločnosti výšku 900 miliónov eur a celkový objem výroby presiahol 500 000 ton. V súčasnosti má 3200 zamestnancov. V Španielsku je Senoble Ibérica druhým najväčším výrobcom na trhu z hľadiska objemu výroby. Na Slovensku je Senoble Central Europe vlastníkom značky Zvolenský, čo je druhá najpredávanejšia značka jogurtu na miestnom trhu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM