Nicole Regecová Samospráva

Zvolenský poslanec s čiernym pásom: Čím si šikovnejší, tým menej by ťa mal šport stáť

Poslanec Miroslav Sližik je športovec telom i dušou. V karate má čierny pás a vychováva úspešných reprezentantov SR. V rozhovore objasnil pálčivé témy aj túžby v meste pod Pustým hradom.

Ilustračný obrázok k článku Zvolenský poslanec s čiernym pásom: Čím si šikovnejší, tým menej by ťa mal šport stáť
Zdroj: Archív Miroslav Slížik

Miro Sližik je nezávislým poslancom prvé volebné obdobie za oblasť Zlatý potok, Baková jama, Zolná a Lukové. Okrem toho, že učí na vysokej škole v Banskej Bystrici, sa venuje karate. Sám bol 17 rokov aktívnym reprezentantom republiky a dnes vo Zvolene vychováva a trénuje talenty. Pod jeho vedením vyrástli desiatky reprezentantov, majstrov SR či bronzová medailistka Európy.

Čierny pás

Poslanec sa venuje karate celý život. Sám získal čierny pás už v roku 1995. „Je to životný štýl a veľmi zaujímavé, efektívne a zmysluplné športovanie. Tvoria ho mimoriadne premyslené pohyby, ktoré môžu mať viacero významov. Či už pre zdravie toho človeka, vnímanie a filozofiu alebo možnosť brániť sa,“ vysvetľuje.

Sližik si zaspomínal aj na naháňanie sa v telocvični so svojim poslaneckým kolegom Jurajom Družbackým, ktorý kedysi tiež holdoval tomuto športu. „Keď on bol 20-ročný chalan, ja som mohol mať 10 rokov a bol som mu sotva po pás. Čiže zápasiť proti sebe sme nemohli. Juraj má dlhé ruky a keby chcel, tak má určite dá na poriadok. Ja som zas bol malý, rýchly a vedel som mu to znepríjemniť,“ hovorí poslanec s úsmevom.

Morálna téma

Poslanec ako predseda komisie mládeže a športu čelil obvineniam o tom, že je nespravodlivé prideľovať finančné dotácie športovým klubom, kde figurujú samotní poslanci ako predsedovia. Tematika sa ho dotkla: „V prvom rade to bola moja morálna téma. Všetko som si preveril u hlavnej právničky mesta. Dostal som jednoznačnú odpoveď, že situácia je v súlade so zákonom. Pretože dotáciu nežiadam ja ako fyzická osoba, ale ako štatutárny zástupca združenia.“

Sližik vysvetľuje, že financie ani nemajú byť ako zneužité: „Dotácia, ktorú získame, je čerpaná v súlade so zákonom. VZN jasne hovorí o tom, ako dotácia môže byť použitá a kde. Všetky položky sú vydokladované. Najkrajšie je na tom to, že všetci rodičia, ktorí prídu do nášho bojového centra vidia, že kde tie peniaze končia.“ Situácia sa vzťahuje nie len na neho, ale aj na Zuzanu Niščákovú či Róberta Vasila. „Len v zastupiteľstve je aspoň päť poslancov, ktorí sú spätí s hokejom,“ dopĺňa.

Poslanec sám do telocvične, kde jeho zverenci cvičia, investoval nemalé peniaze: „Priestory dokonca využíva aj miestna škola.“ Zastáva teóriu, že akonáhle rastie športová výkonnosť zverenca, nerastú mu poplatky, ale naopak – benefity: „Čím si šikovnejší, tým menej by ťa mal šport stáť.“

Nové projekty

Karatista by bol najradšej, keby sa už konečne doriešila plaváreň. V jej veľkosti má jasno: „Mám za to, že by sa mala najprv spraviť poriadna nestranná štúdia. Neverím, že by sme neuživili 50-tku.“ Pritom investíciu vidí ako obrovskú devízu do budúcnosti: „Ak by sme postavili 50 metrový krytý bazén podľa olympijských kritérií, boli by sme jediní na Slovensku. Vo Zvolene by sa tak mohli konať špičkové plavecké preteky, čo by mesto zviditeľnilo a prišlo by tu množstvo ľudí.“

Potenciál vidí aj v postavení 400 metrovej atletickej tartanovej dráhy na území Základnej školy M. Rázusa. „Myslím, že Zvolen jediné mesto na Slovensku, ktoré nemá žiadnu 400 metrovú atletickú dráhu,“ hovorí. Poslanec je presvedčený, že takýto takmer bezúdržbový projekt zvýši infraštruktúru mesta a perfektne poslúži všetkým občanom.

Sližik si taktiež myslí, že slúžiť občanom by mali aj poslanci: „Chýba mi, že zástupcovia nejakej širšej skupiny akoby strácali pojem, čo to znamená niekoho zastupovať. Nechcem meniť veci k lepšiemu preto, že sa chcem zviditeľniť, ale preto, že je to tak správne a ľudia si to zaslúžia. Platia dane ako ja.“

Čítajte tiež:

FOTO: Zvolenský poslanec pracujúci v armáde: Nie je čas ani priestor na omyly

Mestský poslanec Orság v ROZHOVORE: V čom vidím najväčší problém na Sekieri?

FOTO: Poslanec Miro Sližik má čierny pás
22
Galéria
Zdroj: Archív Miroslav Slížik
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM