Eva Drugdová Rôzne Správy

Zvolenský taxikár Stano vozí dokonca deti do školy: Niektorí riadne spohodlneli

Zvolenčan Stano Krško robí taxikára už niekoľko rokov a každý deň sa stretáva so zaujímavými situáciami. Dokonca sa musel už aj biť.

Ilustračný obrázok k článku Zvolenský taxikár Stano vozí dokonca deti do školy: Niektorí riadne spohodlneli
3
Galéria
Zdroj: archív Stana Krška

Zvolenčan Stano Krško z Europa taxi vozí ľudí už šesť rokov. Taxikára začal robiť hneď, ako dostal vodičský preukaz. Počas svojej služby zažil už niekoľko vtipných či bizarných situácií. Najnovšie vozieva ľudí do práce a deti do škôl. Podľa neho sú ľudia čoraz viac naučení na taxík a niektorí naozaj spohodlneli.

Aká bola vaša prvá jazda?

Spomínam si, bolo to na Budču a vtedy som to tam ešte nepoznal. Asi pol hodinu som hľadal jednu pani. Volali sme spolu a navigovala ma. Našťastie sa nikam neponáhľala a brala to s humorom a pochopením. Teraz už poznám všetky ulice vo Zvolene a okolí.

Ktoré úseky vo Zvolene sú podľa vás najproblematic­kejšie?

Určite križovatka pri Hypernove, ale aj križovatka pod zámkom je každé ráno upchatá. Popred centrum je to tiež katastrofa. No a ťažko sa vychádza zo Sekiera. Ešte ráno, keď idú semafory, tak sa to dá.

Mali ste už aj nehodu počas služby?

Mal. Vracal som sa zo Západu a pani z Liptovského Mikuláša mi nedala prednosť. Skončilo to zrážkou. Našťastie zákazník už vtedy nebol v aute.

Taxikári sa väčšinou všade ponáhľajú. Vy jazdíte podľa predpisov?

Snažím sa. Je to hlúposť, keď si človek ide do roboty zarobiť a má platiť pokutu. Ľudia si myslia, že všetci taxikári jazdia ako blázni. Veľa mladých sa však jaší. Aj ja som bol taký, keď som začal.

Snažíte sa udržiavať so zákazníkmi komunikáciu?

Áno, zakaždým, ale keď vidím, že niekto nemá záujem, tak to nechám tak. Horšie je to, keď idem v noci niekam ďalej a zákazník spí. Potom sa drieme aj mne a to nie je bohviečo.

Máte často aj podgurážených zákazníkov?

Samozrejme a nájdu sa aj počas bieleho dňa a cez týždeň. Niektorí sú aj arogantní. Za tých šesť rokov už ale poznám asi každého nášho zákazníka. Mal som aj opitú babu, ktorá zvracala v aute. Našťastie to ale stihla do kabelky. Horší bol ten pohľad, keď si hľadala kľúče.

A čo vtipné zážitky z vašej práce?

Je ich veľa. Tento víkend kolega viezol zákazníkov nad ránom a viedli ho cez Očovú a kadejaké krkaháje. Nakoniec išli až do Detvy. Keď sa opýtal, prečo sme išli tadiaľto, tak zahlásili, aby ste videli, ako je tu pekne. Ďalší kolega mal zákazníčku, ktorá ho volala na ulicu 11. marca. Povedala však len, že chce taxík na 11. marca. Vtedy bol január a kolega ju informoval, že stačí volať aj deň predtým. Trochu sa nepochopili.

Narazili ste aj na agresívnych zákazníkov?

Za prvý mesiac mojej práce som sa asi štyrikrát pobil. Potom sa to ale ukľudnilo. Raz za čas sa však ešte vyskytnú konflikty. Je zopár ľudí, ktorí nerobia dobrotu. Konflikty sú buď také, že je niekto opitý a agresívny alebo si nenechá niečo vysvetliť. To je ale práca s ľuďmi.

Koľko zákazníkov ste už vlastne za tie roky previezli?

To je nespočítateľné. Zákazníkov je strašne veľa a Zvolenčania sú čoraz viac naučení na taxík. Keď sa poskladajú štyria, tak ich to vyjde lacnejšie ako autobus. V noci je asi najťažšie dostupný Sekier. Každé ráno nosíme deti do škôl a ľudí do práce. Niektorí riadne spohodlneli. Dajú sa odviezť aj dve tri ulice.

V priloženej galérii si môžete pozrieť fotky zvolenského taxikára!

V OBRAZOCH: Zvolenský taxikár Stano
3
Galéria
Zdroj: archív Stana Krška
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM