Tlačové správy

5 praktických tipov, ako znížiť výdavky vo vašej domácnosti

Zbavte sa starých zlozvykov a ušetrite desiatky eur ročne. Ak neviete, kde začať, inšpirujte sa niekoľkými užitočnými radami.

Ilustračný obrázok k článku 5 praktických tipov, ako znížiť výdavky vo vašej domácnosti
Zdroj: SSE

Už ste počuli o tom, ako sa dajú ušetriť desiatky eur len tým, že domáce spotrebiče nenecháte v režime stand-by? Mimochodom, tieto náklady tvoria až sedminu vašich účtov za elektrinu. Máme pre vás tipy od produktovej manažérky Barbary Vopaleckej zo SSE, ako optimálnym zaobchádzaním s energiou nielen znížite náklady a ochránite spotrebiče, ale pomôžete aj planéte.

Nakupujte energeticky efektívne spotrebiče

Malé rozdiely v spotrebe elektriny sa rokmi nahromadia do veľkých súm. Najväčšie rozdiely v spotrebe energie sú pri chladničkách a mrazničkách. Tie budú po novom, rovnako ako práčky či sporáky v EÚ, povinne označené hodnotením od A (nízka spotreba) po G (vysoká spotreba).

Nepreháňať to s chladením

Ideálna teplota v chladničke je 7°C. Vypínajte chladničku! Keď ste dlhšie preč, vytiahnite chladničku zo zásuvky a poprípade odneste zvyšok jej obsahu k susedom. Kto potrebuje držať v chlade len malé množstvo potravín, zvládne to často aj bez chladničky – najmä v zime. Ak sa v mrazničke vytvorí vrstva ľadu, začne silno stúpať spotreba energie. Rýchlo tvoriaci sa ľad a námraza prezrádza priepustnosť dverí. Takže nezabudnite raz za čas skontrolovať aj tesnenie.

Menej vody pri varení

Aj pri varení vajec môžete ušetriť: na dno hrnca postačí množstvo vody na hrúbku prsta – vajcia sa uvaria vo vodnej pare. Bez problémov to funguje aj so zemiakmi či brokolicou. Radšej vyčistite svoje dvierka na sporáku. Pri každom otvorení dvierok na sporáku uniká asi 20% tepla – preto radšej jedlo pozorujte zvonku.

Používajte úsporné žiarovky alebo LED svetelné zdroje

Prispejte k vyššej úspore svojho osvetlenia s jedinečnou ekologickou LED technológiou. LED žiarovky vám budú svietiť neuveriteľných 40 000 hodín a dokážu usporiť až 90% celkovej elektrickej energie. Novinkou, ktorú nájdete na webe Stredoslovenskej energetiky, je e-shop www.sse.sk/LED. Nájdete tu širokú ponuku LED žiaroviek garantovanej kvality a s výnimočnými vlastnosťami. V jednoduchej kalkulačke zistíte, koľko môžete vďaka LED žiarovkám ušetriť (úspora sa pohybuje v desiatkach eur ročne) a prečítate si tiež rady a tipy, na čo všetko treba myslieť pri výbere tých správnych LED žiaroviek pre vašu domácnosť.

Kúpte si rozvodku s vypínačom

Pohotovostný režim pre počítač, televízor či zbytočne zapojená nabíjačka spotrebujú ročne množstvo elektriny. Odborníci napríklad vypočítali, že až dva jadrové reaktory sú v Nemecku v prevádzke len preto, aby pokryli túto zbytočnú spotrebu. Nabíjačka, na ktorú nie je pripojený mobil či počítač zvyčajne ďalej spotrebúva elektrinu a mení ju na teplo (môžete si to vyskúšať). Ak ju teda nechávate v zásuvke, aj keď svoje zariadenia nenabíjate, míňate tým až 10 krát viac energie ako je treba pri nabíjaní. Ďalšie inšpirujúce rady a tipy nájdete na www.sse.sk/rady.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy.

Zdroj: SSE
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM