Marcel Páleš Rôzne

A už je to tu: Chrípková sezóna sa rozbieha, prvé ochorenie na SARI!

Lekarí varujú, je čas dať sa zaočkovať. Svedčí o tom aj nárast ochorení počas začínajúcej sa chrípkovej sezóny. Dokonca sa vyskytlo už aj prvé ochorenie na SARI.

Ilustračný obrázok k článku A už je to tu: Chrípková sezóna sa rozbieha, prvé ochorenie na SARI!
Zdroj: TASR

S príchodom chladnejších dní stúpa chorobnosť na akútne respiračné a chrípke podobné ochorenia. Odborníci jednoznačne konštatujú, že sa Slovensko nachádza na začiatku chrípkovej sezóny 2013/2014.

Prípad SARI u muža z Poník

Epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý zbiera údaje z celého Banskobystrického kraja, zaznamenali v porovnaní s uplynulým týždňom takmer rovnaký počet akútnych respiračných ochorení (ARO) a o vyše 10 percent vyšší výskyt chrípky a jej podobných ochorení (CHPO).

Údaje o chorobnosti v 41. kalendárnom týždni banskobystrickému RÚVZ poskytlo 52 percent lekárov pre deti a dorast a 50 percent všeobecných lekárov pre dospelých v tomto regióne. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška má výskyt týchto ochorení tiež zvyšujúci sa trend – výskyt ARO je vyšší o 5 percent, chrípkových ochorení je viac o 5,2 percenta.

„Lekári v tomto regióne žiaľ evidujú aj prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI). Ide o 60-ročnného muža z Poník pri Banskej Bystrici. Ako klinické príznaky lekári uvádzajú respiračnú insuficienciu (náhle dychové zlyhávanie). Pacient patrí medzi rizikových, pretože trpí Hodgkinovým lymfómom,“ uviedla Mária Tolnayová, hovorkyňa RÚVZ B.Bystrica.

5439 chorých na ARO

V 41. kalendárnom týždni evidoval banskobystrický RÚVZ v absolútnych číslach 5439 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 1624 osôb na 100 tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 419 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 125 osôb na 100 tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni.

„Najvyšší počet chorých na ARO je v okrese Rimavská Sobota, kde evidujú lekári hlásiaci tieto ochorenia takmer 700 prípadov, Banská Bystrica (677) a Žiar nad Hronom so 619 prípadmi. Len o niečo nižšia je chorobnosť na ARO v okresoch Žarnovica, Brezno, Revúca,“ upresnila Tolnayová.

Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení je najvyšší počet pacientov v okrese Banská Štiavnica, Poltár, Banská Bystrica a Lučenec. Z hľadiska veku ochorenia na ARO aj CHPO najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky aktívneho obyvateľstva a deti základných škôl. Najnižší výskyt týchto ochorení je medzi seniormi.

Najvyšší čas na zaočkovanie

V porovnaní so 40. kalendárnym týždňom (2,3 percenta) klesol na 1,6 percenta počet komplikácií z akútnych respiračných ochorení. Zápalové ochorenia horných ciest dýchacích ciest, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín (46 prípadov), zápalmi stredného ucha (4) a v 36 prípadoch zápalmi pľúc. „Najviac komplikácií – 3,2 percenta, sa tentoraz vyskytlo vo vekovej skupine ekonomicky aktívnych obyvateľov a seniorov,“ dodala Tolnayová.

V súvislosti s vývojom chorobnosti odborníci upozorňujú, že je vhodný čas navštíviť svojho lekára prvého kontaktu a dať sa zaočkovať. Odporúčajú to hlavne rizikovým skupinám obyvateľstva, medzi ktorých patria, pacienti so srdcovo-cievnymi ochoreniami, diabetici, onkologickí pacienti a ľudia s chronickými pľúcnymi chorobami, či tehotné ženy. Odborníci upozorňujú, že nie všetky ochorenia možno označiť za chrípku, pretože tá sa dá identifikovať len virologickým odberom – výterom do špeciálnych médií, z čoho sa v laboratóriu dá určiť, či ide o chrípku, alebo akútne respiračné ochorenie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM