Tomas Gemza Kultúra

Aj zvolenská knižnica sa zapojila do Týždňa slovenských knižníc

Korunovácia kráľa a kráľovnej detských čitateľov, noc, strávená v knižnici, beseda so spisovateľom, ale aj slávnosť k Dňu knihovníkov - to všetko sú podujatia, ktoré v rámci Týždňa slovenských knižníc pripravila Krajská knižnica Ľ. Štúra (KKĽŠ) vo

Sériu podujatí odštartovala dnešná korunovácia najaktívnejších detských čitateľov. V stredu, 30. marca sa v najväčšej regionálnej všeobecnej knižnici uskutoční Deň knihovníkov Banskobystrického kraja. V tento deň sa pripomína záslužná práca knihovníkov, oceňujú sa knihovníci, ktorí sa svojou prácou zaslúžili o rozvoj knihovníctva v rámci obce, mesta, regiónu.
O deň neskôr, vo štvrtok, 31. marca navštívi knižnicu spisovateľ a cestovateľ Oto Malý. Dlhodobo pôsobil v Spojených štátoch amerických, Venezuele a Španielsku, čo ovplyvnilo jeho literárnu tvorbu. Je autorom článkov, mnohých publicistických a cestopisných článkov a vedeckých publikácií uverejnených u nás i v zahraničí.
Netradičné podujatie pripravili zvolenskí knihovníci pre deti na 1. apríla. Najmenší spoločne s pracovníčkami knižnice oslávia medzinárodný deň detskej knihy nocou v knižnici. Počas nej čaká deti noc plná tajomstiev, rozprávok, súťaží a poznania, že čítanie je aj veľké dobrodružstvo.
Počas celého Týždňa slovenských knižníc umožní zvolenská knižnica čitateľom vrátenie vypožičaných kníh bez zaplatenia upomienky.
Tohtoročný Týždeň slovenských knižníc má motto Knižnice pre všetkých. Jeho základný cieľ je pozitívne zviditeľňovať knižnice ako kultúrne a vzdelávacie inštitúcie prostredníctvom najrozmanitejšieho spektra aktivít a podujatí.
Knižnice v Týždni slovenských knižníc sa snažia poukazovať na svoje historicky overené miesto v spoločnosti a dokázať, že sú to životaschopné inštitúcie moderné vo svojom občianskom a nezastupiteľnom odkaze aj na prahu 21. storočia.
Podľa zastupujúcej riaditeľky KKĽS Miloty Torňošovej sú to práve knižnice, ktoré napriek množstvu rôznorodých problémov a nedostatku finančných prostriedkov chcú a vedia ponúknuť veľa zaujímavého, nového, poučného i zábavného pre svojich čitateľov a návštevníkov.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM