Jakub Forgács Správy

Ako sa uchytila novinka pri zvolenskej autobuske? Pri kontrole našli desiatky ihiel

Špeciálna bezpečnostná nádoba je určená na použité injekčné striekačky, ktoré tam môžu vhodiť užívatelia drog ale aj zodpovední obyvatelia mesta, ktorí ihlu nájdu.

Ilustračný obrázok k článku Ako sa uchytila novinka pri zvolenskej autobuske? Pri kontrole našli desiatky ihiel
Zdroj: TASR

Združenie Storm v spolupráci s Mestom Zvolen tento rok spustilo projekt Bezpečne v komunite Zvolen. Cieľom projektu je bezpečná likvidácia voľne pohodených injekčných striekačiek v meste. Informoval o tom Pavol Ščasný zo združenia Storm.

„Bezpečnou likvidáciou sa znižuje riziko náhodného prenosu infekčných ochorení, ako napr. hepatitída C a iné. Cieľom je reflektovať na podnety, na nájdené inj striekačky od obyvateľov a mestských inštitúcií, a v čo najkratšej dobe ich zlikvidovať. Je veľký predpoklad, že realizáciou tohto projektu ochránime, aspoň čiastočne, verejné zdravie obyvateľov mesta,“ píše Ščasný.

„V rámci projektu sme blízko autobusovej stanice inštalovali bezpečnostnú nádobu FIXPOINT (6.11.2019),“ pokračoval so slovami, že nádoba je určená na použité injekčné striekačky, ktoré tam môžu vhodiť užívatelia drog ale aj zodpovední obyvatelia mesta, ktorí ihlu nájdu a nechcú čakať, kým ju prídeme zlikvidovať my.

„Pri prvej kontrole nádoby (15.2.2020) sme v nej objavili 45 ihiel, čo predčilo naše očakávania,“ dodal Ščasný.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM