Rôzne Správy

Ako stráviť zimu v okolí Bystrice a Zvolena? Veľký PREHĽAD pre lyžiarov aj bežkárov

Stred Slovenska ponúka možnosti zalyžovať si aj sa zohriať. Hoci zatiaľ nie je isté, ako bude vyzerať túto sezónu, v našich končinách je z čoho vyberať.

Ilustračný obrázok k článku Ako stráviť zimu v okolí Bystrice a Zvolena? Veľký PREHĽAD pre lyžiarov aj bežkárov
10
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Siman

Stred Slovenska je bohatý na príležitosti pre lyžiarov, no jeho prirodzené centrá – Zvolen a Banská Bystrica – ponúkajú aj množstvo pamiatok, ktoré možno počas zimných prechádzok navštíviť. Aj v blízkom okolí oboch miest možno nájsť niekoľko lyžiarskych stredísk, ktoré by mali byť počas zimnej sezóny otvorené podľa aktuálnej pandemickej situácie.

Dajte si však pozor. Slovensko zaviedlo lockdown a aj keď zimné strediská, hotely a ďalšie prevádzky ostávajú otvorené, pripraviť sa treba na prísne pravidlá. Hrozí však, že v blízkej dobe sa opatrenia ešte sprísnia, ak bude vyhlásený zákaz vychádzania.

Pre lyžiarov aj bežkárov

Len 10 kilometrov južne od Zvolena – smerom k známej obci Zaježová – sa v pohorí Javorie pod vrchom Lomné (908 m. n. m.) nachádza lyžiarske stredisko Kráľová. Je tu k dispozícii 5 lyžiarskych vlekov a päť zjazdoviek s dĺžkou dokopy 3 400 m a okrem iného aj s možnosťou večerného lyžovania. V lyžiarskom areáli nechýba skiservis, detská lyžiarska škôlka, požičovňa lyžiarskych potrieb, ale aj obľúbené večerné lyžovanie. Milovníci bežeckého lyžovania môžu využiť 10-kilometrovú trať.

Príjemnú rodinnú lyžovačku v blízkosti Banskej Bystrice ponúka obec Tajov ležiaca iba 7 km na západ od centra krajského mesta. Menší lyžiarsky areál Skicentrum Tajov sa nachádza v nadmorskej výške od 540 do 640 metrov na konci obce. Ponúka tri vleky a tri ľahké zjazdovky s dĺžkami od 100 m do 540 m, takže je lyžiarsky svah ideálny pre tých, ktorý sa chcú naučiť lyžovať, snowboardovať, pre menej zdatných lyžiarov, ako aj pre rodiny s deťmi.

Aj pre náročných

V príjemnom prostredí Selčianskej doliny, kúsok nad obcou Selce a približne 6 km od centra Banskej Bystrice, sa nachádza lyžiarske stredisko Selce-Čachovo. Ponúka rodinnú lyžovačku na permanentne udržovaných lyžiarskych svahoch, lyžiarsky terén vhodný pre náročného, ale aj začínajúceho lyžiara. Zjazdovky s celkovou dĺžkou 1,5 km obsluhujú štyri vleky, v ponuke je aj možnosť večerného lyžovania. Deti môžu využiť detský vlek či lyžiarsku škôlku. V stredisku sa nachádza aj 25 km udržiavaných tratí pre bežkárov.

Iba o tri kilometre ďalej smerom k Španej doline leží lyžiarske stredisko Šachtičky. Návštevníci majú k dispozícii sedem tratí so štyrmi „dospeláckymi“ vlekmi a jedným lanovým vlekom pre malých lyžiarov. Zimné radovánky si tu môžu užívať aj snowboardisti a bežkári, ktorí majú k dispozícii 14 km bežeckých tratí.

Lyžiarske stredisko Strelníky sa nachádza 25 km od Banskej Bystrice smerom na Brezno, severne od Chránenej krajinnej oblasti Poľana. Trávnaté pasienky v nadmorskej výške 750 m sľubujú ideálne podmienky pre začiatočníkov aj pokročilých, a tiež pre rodiny s deťmi. K dispozícii majú dva lyžiarske vleky – pre dospelých s dĺžkou 600 m a pre detských lyžiarov vlek 200-metrový. Stredisko vyhovuje návštevníkom, ktorí vyhľadávajú pokojnejšie miesta s menším turistickým ruchom.

Mrazivý rekord

Oblasť Zvolena je spätá so slovenskými zimami a ich históriou aj vďaka dodnes neprekonanému rekordu. Vo Vígľaši-Pstruši zaznamenali 11. februára 1929 doteraz najnižšiu teplotu, aká bola na Slovensku nameraná – ortuť teplomera tu klesla na mínus 41 stupňov.

Na druhej strane však región ponúka aj možnosť sa zohriať v kúpeľoch Kováčová, Sliač a o čosi južnejšie v Dudinciach – pravidlá liečebné či rekreačné pobyty v týchto zariadeniach, samozrejme, opäť závisia od aktuálnej pandemickej situácie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Lyžovačka - Šachtičky
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM