Jakub Forgács Správy

Aktuálne FOTO z výstavby nového urgentu: Kedy by mohol začať slúžiť Zvolenčanom?

Stavba začala na jeseň 2019 a zahŕňa tri stavebné objekty – urgentný príjem, OAIM a centrálne operačné sály.

Ilustračný obrázok k článku Aktuálne FOTO z výstavby nového urgentu: Kedy by mohol začať slúžiť Zvolenčanom?
5
Galéria
Zdroj: Nemocnica AGEL Zvolen

V areáli Nemocnice AGEL Zvolen vyrastá už druhý rok moderný urgentný príjem so zázemím a vybavením hodným tretieho tisícročia. Hoci pandémia poznačila aj mnohé stavby a najmä dodávky materiálu, dopad na výstavbu nového zvolenského urgentu bol minimálny. Informovala o tom Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny AGEL SK.

„Samotná stavba je aktuálne ukončená a začal proces odovzdania stavby a jej kolaudácia. Je predpoklad, že spustenie prevádzky nového urgentu zvolenskej nemocnice môžu pacienti očakávať už koncom tohto leta,“ uviedla.

Vyše 7 miliónov eur

Stavba pod názvom „Modernizácia infraštruktúry pre zefektívnenie poskytovania akútnej zdravotnej starostlivosti v Nemocnici Zvolen“ začala na jeseň 2019 a zahŕňa tri stavebné objekty – urgentný príjem, OAIM a centrálne operačné sály.

„Celková hodnota projektu je aj so spolufinancovaním Nemocnice AGEL Zvolen 7,1 milióna eur,“ pokračovala Pavliková so slovami, že projekt je spolufinancovaný z Európskeho fondu európskeho rozvoja a stavbu realizuje spoločnosť Chemkostav a. s. Michalovce, ktorá zvíťazila vo verejnej súťaži na zhotoviteľa.

Aj zdravotnícka technika

V rámci stavby bolo už podľa slov Pavlikovej preinvestovaných 4,3 mil. eur bez DPH, z čoho 90% je hradených z prostriedkov EŠIF (Európske štrukturálne a investičné fondy). „Súčasťou projektu je aj dodávka zdravotníckej techniky. V rámci centrálneho urgentného príjmu sú vytvorené nasledovné pracoviská: interná príjmová ambulancia s expektačnými lôžkami, neurologická ambulancia, chirurgická ambulancia so sádrovňou a zákrokovou miestnosťou, CT pracovisko, RDG pracovisko, USG pracovisko, expektačné lôžka s izolačnou miestnosťou, v priestore centrálneho urgentného príjmu sú nanovo vybudované centrálne šatne pre zamestnancov,“ vymenovala.

„OAIM je vybudované ako samostatné pracovisko v novej prístavbe k chirurgickému pavilónu, na OAIM sa nachádza šesť intenzivistických lôžok, vrátane izolačného boxu a zázemia pre personál,“ pokračovala Pavliková so slovami, že centrálne operačné sály pozostávajú z troch nových operačných sál s komplet zázemím pre personál.

Reakcia riaditeľky

"Výstavba nového urgentného príjmu významným spôsobom zasiahla do chodu nemocnice. Rada by som vyjadrila poďakovanie najmä všetkým pacientom a návštevníkom za trpezlivosť s organizačnými zmenami, ktoré si výstavba vyžiadala a zhotoviteľovi, že zvládol náročné obdobie, ktoré nikto z nás nemohol predpokladať, že príde a bude trvať tak dlho,“ uviedla riaditeľka Nemocnice AGEL Zvolen Ing. Ľudmila Veselá.

Zábery nového urgentného príjmu si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aktuality zo Zvolena

V OBRAZOCH: Výstavba urgentného príjmu vo zvolenskej nemocnici
5
Galéria
Zdroj: Nemocnica AGEL Zvolen
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM