Marcel Páleš Rôzne

Alergici stredného Slovenska: Aký peľ vás môže potrápiť v nasledujúce dni?

Kvitnutie trávy či ihličnanov môže spôsobiť pre alergikov značné problémy. Posledné dni vďaka zrážkam síce predstavovali pokles koncentrácie peľu, no v tento čas sa vyskytnú iné vysoké koncentrácie peľu.

Ilustračný obrázok k článku Alergici stredného Slovenska: Aký peľ vás môže potrápiť v nasledujúce dni?
Zdroj: TASR

Hoci počas uplynulých dní na väčšine územia Slovenska už dominoval peľ kvitnúcich tráv, hlavne z čeľade lipnicovitých, ale aj slabo alergizujúci peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých, celkovo došlo k poklesu denných koncentrácií peľu v ovzduší. Veľmi vysoké koncentrácie sa však vďaka kvitnutiu tráv a ihličnanov udržiavali na strednom a severnom Slovensku.

V Banskej najmä peľ jaseňa, buka a duba

K poklesu denných koncentrácií peľu dochádzalo najmä počas dní ovplyvnených ochladením a zrážkovou činnosťou.

Ako priblížila Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia RÚVZ, ktorý je koordinátorom peľovej informačnej služby (PIS) v SR, „najvyššie denné hladiny silno alergizujúceho peľu tráv z čeľade lipnicovitých zachytili monitorovacie stanice v Banskej Bystrici, Žiline, Bratislave a Nitre. V ovzduší sa tam ešte vyskytoval peľ jaseňa, buka a duba. Peľ ihličnanov najviac navýšil denné hladiny peľu v Banskej Bystrici a Žiline.“

„Nárast denných koncentrácií peľu tráv a stále sa vyskytujúce pomerne široké spektrum súčasne kvitnúcich polinóznych druhov naďalej trápi alergikov. Pribudol aj peľ pŕhľavovitých, platanu, agátu, bazy, lipy, ružovitých, skorocelu i rastlín z čeľade mrkvovitých. Zvýšili sa denné koncentrácie spór plesní Cladospórium, Alternária, Epicoccum, Stemphylium v ovzduší,“ konštatovala Lafférsová.

Možno očakávať pokles, ale…

Hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová uviedla, že na základe výsledkov monitorovacích staníc PIS RÚVZ možno očakávať v týchto a nasledujúcich dňoch skončenie peľovej sezóny veľkej väčšiny drevín. Naďalej bude dochádzať k poklesu ich peľu v ovzduší nad celým územím.

Pre najbližšie mesiace sú však najvýznamnejším alergénom trávy z čeľade lipnicovité. Pribudol aj peľ slabo alergizujúcich pŕhľavovitých rastlín. Tento týždeň možno predpokladať ďalší pokles denných koncentrácií peľu ihličnanov – čeľade borovicovité a nárast denných koncentrácií peľu tráv.

„Naďalej pretrvávajúca možnosť kumulácie peľu viacerých silných alergénov v ovzduší znamená pre alergikov pretrvávanie rizika vzniku zdravotných problémov,“ upozornila Tolnayová. Počas ochladenia a daždivých dní dôjde k výraznému poklesu peľu v ovzduší.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM