Stanislav Černák Kultúra

Alexandrovci pripravujú špeciálne súkromné koncerty: A pozor, neminú ani Zvolen!

Obľúbený hudobný súbor Alexandrovci má novinku. Pripravujú súkromné koncerty pre vojnových veteránov. Prezradiť môžeme, že sa na jeseň s ním predvedú aj vo Zvolene.

Ilustračný obrázok k článku Alexandrovci pripravujú špeciálne súkromné koncerty: A pozor, neminú ani Zvolen!
Zdroj: TASR

V Ruskom centre vedy a kultúry v Bratislave zneli pesničky v podaní Alexandrovcov. Zástupcovia slávneho armádneho súboru aj ochutnávkou speváckeho umenia okorenili tlačovú besedu k európskemu turné Alexandrovci 2015, ktoré absolvujú pri príležitosti 70. výročia oslobodenia a ukončenia druhej svetovej vojny.

V súčasnosti na Sibíri

„V súčasnosti náš umelecký kolektív koncertuje na Sibíri. Naši umelci už 14 dní vystupujú v rôznych ruských mestách, v divadlách, koncertných sálach pre našich ruských divákov," uviedol Michail Maruševskij, zástupca riaditeľa a hlavný manažér Alexandrovcov. Ako ďalej prezradil, vedenie súboru nedávno schválilo novinku v rámci koncertného programu.

„Spočíva v tom, že vyčleňujeme dvoch – troch umelcov s nástrojovým sprievodom, ktorí navštevujú veteránov Veľkej vlasteneckej vojny, ktorí už nemôžu prísť zo zdravotných dôvodov alebo pre vysoký vek na naše vystúpenie,“ doplnil na margo súkromných minikoncertov v rodinnom kruhu. „Takto sme nedávno navštívili jedného 100-ročného veterána, ktorý bojoval ešte v rusko-japonskej vojne. Prišli sme k nemu, priniesli darčeky od celého súboru.“

Na jeseň aj vo Zvolene

Michail Maruševskij pripustil, že stretnutia s veteránmi druhej svetovej vojny sú Alexandrovci ochotní a pripravení uskutočniť aj počas ôsmich vystúpení v ôsmich slovenských mestách. Na jeseň sa na nich môžu tešiť fanúšikovia v Košiciach (29.9.), Humennom (30.9.), Poprade (1.10.), Žiline (2.10.), Trenčíne (4.10.), Zvolene (5.10.), Nitre (6.10.) a v Bratislave (7.10.). Predstavitelia týchto miest by mali spozornieť, pretože súkromné minikoncerty pre vojnových veteránov môžu pomôcť zorganizovať práve oni.

„Tieto návštevy sa uskutočňujú na základe výberu, ktorý nám predložia predstavitelia konkrétneho mesta, kam prídeme. Ľudia z mestského zastupiteľstva poznajú svojich vojnových veteránov najlepšie.“

Súkromné minikoncerty

Novinku v koncertnom programe 120-členného súboru v podobe súkromných minikoncertov si už vyskúšali aj spevák Grigorij Osipov a harmonikár Dmitrij Zacharov, ktorý svoje umenie predviedli zástupcom médií v Ruskom centre vedy a kultúry spolu so známym sólistom Vadimom Ananievom. „Sedemdesiate výročie oslobodenia a ukončenia druhej svetovej vojny je veľké výročie, nemôžeme zostať bokom, teraz plánujeme vystúpenia v balkánskych štátoch, v Berlíne, vo Viedni, v Moldavsku," poznamenal Michail Maruševskij.

„Na jeseň máme veľmi nahustený program, koncertovať budeme aj v Izraeli, Číne, dostávame ďalšie pozvania, nestíhame sa len učiť jazyky dotyčných krajín,“ dodal s úsmevom hlavný manažér armádneho súboru.

Alexandrovci sa slovenskému publiku predstavia s repertoárom z vojnového obdobia práve pri príležitosti oslobodenia a ukončenia druhej svetovej vojny. Návštevníci predstavení sa však môžu tešiť aj na legendárnu Kaťušu či Kalinku a mnoho ďalších známych ruských piesní. Hosťami koncertu v Košiciach budú Michal David a Vašo Patejdl, ktorý sa s ruským armádnym súborom predstaví aj v Bratislave spolu s Luciou Bílou.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM