Nicole Regecová Rôzne

Američan žijúci 20 rokov na Slovensku v ROZHOVORE: Zvolen je okúzľujúce mesto

Američan Chuck Hirt žije na Slovensku už takmer 20 rokov. Svoje uplatnenie našiel vo Zvolene, kde sa venuje podpore komunitného organizovania. Kde v meste vidí najväčšie pozitíva a negatíva?

Ilustračný obrázok k článku Američan žijúci 20 rokov na Slovensku v ROZHOVORE: Zvolen je okúzľujúce mesto
Zdroj: Chuck Hirt

Chuck Hirt prišiel na Slovensko z USA pred takmer 20 rokmi. Učil tu metódu komunitného organizovania, ktorú v USA úspešne aplikujú od 60. rokov 20. storočia. Taktiež založil mimovládnu organizáciu Centrum komunitného organizovania. Tá podporuje aktívnu participáciu občanov a úzko spolupracuje práve s Občianskou iniciatívou Zvolen-Západ. Aj keď Chuck žije v Banskej Bystrici, kvôli práci trávi množstvo času vo Zvolene. V rozhovore prezradil, ako vidí naše mesto jeho očami.

Prečo si si vybral pre svoju prácu práve Zvolen?

Z jednej časti to bolo úplne pragmatické, Zvolen je blízko Bystrice. No taktiež to vyplynulo aj z fungovania susedstva na sídlisku Západ. Keď som sa prvý krát rozprával s domácimi, všetci súhlasili, že je nutná podpora občianskej participácie a komunity.

Čo sa ti na Zvolene páči najviac?

Zvolen je okúzľujúce mesto s bohatou históriou a milými ľuďmi. Sú tu dva skvelé hrady, veľké a prekrásne parky a pokrokové námestie. Ešte dve veci mi prídu veľmi výnimočné. Moja 16-ročná dcéra tu chodí na Strednú odbornú školu hotelových služieb a mimoriadne sa teší z ich programu, že môžu praxovať v hoteli či reštaurácii.

Druhá záležitosť je spomínané susedstvo na sídlisku západ, kde som strávil mnoho času. Je inšpirujúce vidieť, ako sa obyvatelia spojili a pracujú na zlepšení svojej komunity. Približne dva roky dozadu sa otvorilo aj Komunitné centrum OKO, ktoré vytvorilo dôležitý priestor pre Západniarov.

Kde vidíš, naopak, najväčšie rezervy?

Ako väčšina miest v regióne, má obrovský problém s rasizmom a chudobou. No je tu aj úsilie zlepšiť situáciu.

Ktoré miesto vo Zvolene je tvoje najobľúbenejšie?

Ťažko povedať, mám tu toho veľa rád. Páčia sa mi oba hrady, aj keď musím uznať, že na Pusťák som sa dostal až po 16 rokoch. Je tu aj zopár milých kaviarní. No najobľúbenejšie miesto je pre mňa Zvolen-Západ a všetky veci, ktoré tam jeho občania vybudovali – opravené chodníky, centrum Západu či najnovšie Komunitná obývačka. Spravili z toho lepšie miesto pre život.

Stalo sa ti v našom meste niečo vtipné?

Moja najobľúbenejšia príhoda sa stala krátko po tom, ako som sem prišiel. Chodil som so spolupracovníkom po celom Západe a robili osobné rozhovory s obyvateľmi. Jedna žena nám otvorila oblečená iba v župane. Spolupracovníka pozvala do jej bytu, aby sa mohli porozprávať. Cítil sa dosť trápne a neisto, ako má zvládnuť situáciu, no nakoniec všetko dobre dopadlo.

Sú ľudia v Amerike veľmi odlišní?

V podstate nie veľmi. Mnoho vecí je podobných, ale samozrejme, sú tu odlišnosti. Môj prvý kultúrny šok bol, keď som cestoval z Viedne do Bratislavy. Vodič dvakrát zastavil, aby sa spýtal na cestu do hotela. V USA by sa väčšina mužov nespýtala a radšej by hodiny blúdili. V tom sme asi trochu hlúpi a máme istú hrdosť, pre ktorú si so situáciou musíme poradiť sami.

Musím pripustiť, že veľký rozdiel u Slovákov je v silnej tendencii byť negatívni a kritickí. Američania sú oveľa viac pozitívni. Ľudia tu sú dosť uzavretí. Vidím však na tom aj pozitívnu stránku – vaše vzťahy sú úprimnejšie. V USA sa môžete stať niekoho najlepším priateľom za menej ako hodinu.

Čítajte tiež:

Martinove videá videli tisíce ľudí. ROZHOVOR s mladým zvolenským YouTuberom

Keď je vo zvolenských podnikoch riadne veselo: Vtipné príhody čašníkov a servírok

FOTO: Chuck sa venuje podpore komunitného organizovania 20 rokov
4
Galéria
Zdroj: Chuck Hirt
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM