Správy

Archeológovia netaja radosť: Najvzácnejší nález na Pustom hrade priniesol záver sezóny

Aktuálny nález objavili pri kontrole zeminy v už zasypanej sonde na spodnej terase tzv. Dončovho hradu.

Ilustračný obrázok k článku Archeológovia netaja radosť: Najvzácnejší nález na Pustom hrade priniesol záver sezóny
Zdroj: Pavel Albert

Archeológovia našli na Pustom hrade nad Zvolenom druhú rímsku mincu. Podobne ako v prvom prípade, aj teraz ju objavili za pomoci detektora kovov.

Najvzácnejší nález

„V archeológii sa často stáva, že najvzácnejší nález nájdeme na záver sezóny,“ uviedol vedúci archeologického výskumu na Pustom hrade Ján Beljak.

Aktuálna a zároveň jubilejná 30. archeologická sezóna na Pustom hrade trvala od začiatku júla do konca novembra. „Našli sme ju len pred pár dňami, keď sme sa pre silnú poľadovicu na hrad ledva dostali,“ priblížil objav Beljak.

Prvou rímskou mincou nájdenou na Pustom hrade bol subaerátny antoninián cisára Galliena, ktorý vládol v rokoch 253 – 268. Archeológovia ju našli v sonde pri hlavnej vstupnej bráne horného hradu v roku 2018.

Aktuálny nález objavili pri kontrole zeminy v už zasypanej sonde na spodnej terase tzv. Dončovho hradu. „Zrejme ide o postriebrený antoniniánus Gallienovej manželky Saloniny. Presne to budeme vedieť až po dôkladnom vyčistení a konzervácii mince. Obe mince zrejme súvisia s Kvádmi, ktorí v 3. storočí mali osadu na Haputke, priamo pod Pustým hradom a obchodovali s Rimanmi,“ objasnil Beljak. „V našom horskom prostredí stredného Slovenska je to výnimočný nalez. Na juhozápadnom Slovensku, na hranici s Rímskou ríšou sú tieto mince početnejšie,“ doplnil.

O tom, čo všetko sa tento rok stihlo urobiť a nájsť na Pustom hrade, sa dozviete na ďalšej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM