Stanislav Černák Rôzne

Atraktívne plány na Poľane: Pre návštevníkov má vzniknúť rozhľadňa!

V najbližších rokoch idú rozvíjať zaujímavý model riadenia Biosférickej rezervácie Poľana. V pláne majú vytvoriť klub a výstavbu rozhľadne.

Ilustračný obrázok k článku Atraktívne plány na Poľane: Pre návštevníkov má vzniknúť rozhľadňa!
Zdroj: TASR

Projekt tvorby jedinečného modelu riadenia Biosférickej rezervácie (BR) Poľana, s ktorým prišli tento rok tamojšie ochranárske organizácie a združenia, sa bude rozvíjať aj v najbližších rokoch. Ďalšie aktivity bude zastrešovať Koordinačná rada BR Poľana, ktorá si už aj stanovila akčný plán na obdobie piatich rokov.

Osem cieľov

„Stanovili sme si osem základných cieľov, ktoré chceme aj plniť,“ povedala na tlačovej konferencii pri príležitosti záverečného seminára projektu Príroda ľuďom – ľudia prírode, riaditeľka Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Poľana Vladimíra Fabríciusová. Patrí medzi ne napríklad vytvorenie Klubu priaznivcov Poľany či výstavba rozhľadne na Zadnej Poľane.

Na Slovensku jedinečný model riadenia BR by mal fungovať na participatívnom princípe v úzkej spolupráci so všetkými, ktorí v BR Poľana žijú, pôsobia a pracujú. Podľa Fabríciusovej model je teraz veľmi dobre nastavený. „Myšlienku si už osvojili miestni obyvatelia a podnikatelia či zástupcovia samospráv. Teraz je dôležité dobre nastaviť aj ciele,“ pripomenula. Dodala, že okrem peňazí, ktorých získavanie bude jednou z úloh koordinačnej rady, bude veľa aktivít závislých aj od ochoty a zainteresovania samotných obyvateľov daného územia.

Obnova dôvery UNESCO

Projekt Príroda ľuďom – ľudia prírode, ktorý mal okrem iného za cieľ aj obnoviť dôveru UNESCO v BR Poľana po tom, ako nám hrozilo jej vyradenie zo zoznamu BR, predstavili jeho autori užívateľom, vlastníkom, primátorom a starostom, podnikateľom a zástupcom rôznych inštitúcií, ktorí pôsobia v BR Poľana začiatkom februára 2014. Projekt, ktorý končí vo februári 2015, sa realizuje v rámci blokového grantu MVO na podporu partnerstiev švajčiarsko–slovenskej spolupráce. Realizuje ho Občianske združenie Pronatur v spolupráci so Správou CHKO Poľana. Na záverečnom seminári sa dnes zúčastnil aj tajomník programu UNESCO Človek a biosféra Qunli Han.

Podľa šéfky CHKO program Človek a biosféra je považovaný za vlajkový program UNESCO, spájajúci prírodu a krajinu s človekom, za účelom zabezpečenia udržateľného rozvoja. V projekte sa zamerali na vytvorenie moderného spôsobu riadenia BR, ktorý je v slovenských podmienkach unikátny, nakoľko je založený na konsenze zástupcov rôznych sektorov a subjektov pôsobiacich v území BR.

V rámci projektu sa na Podpoľaní zrealizovalo niekoľko aktivít: pracovná cesta do BR Entlebuch vo Švajčiarsku za účasti predstaviteľov samospráv, poľnohospodárov a lesníkov, hlasovanie obyvateľov BR Poľana v ankete 7 divov Poľany, zaujímavý prieskum verejnej mienky o názore vyše 12.661 obyvateľov BR Poľana a jej okolia, či by územie Poľany pre svoje kultúrne a prírodné hodnoty malo byť zaradené do siete biosférických rezervácií, prípadne do siete chránených území – ako CHKO.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM