Martin Károly Rôzne

Až tretia vzorka z obľúbeného prameňa ukázala, že je bez zlých baktérií

Voda z Červeného medokýša pod Pustým hradom vo Zvolene, ktorá bola od septembra minulého roku vzhľadom na zistený obsah zdraviu škodlivých baktérii nepitná, sa už môže konzumovať. Preukázali to vzorky, ktoré hygienici odobrali pred niekoľkými dňami.

„Voda vyhovuje vo všetkých vyšetrených mikrobiologických ukazovateľoch na pitie,“ uviedol po opakovanom vyšetrení vzoriek pre TASR Jozef Strhársky z odboru lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici. Rozhodnutie o možnom opätovnom využívaní prameňa na pitné účely je teraz na RÚVZ Zvolen.

Vo vzorkách sa pri minulých odberoch našlo jednak zvýšené množstvo koliformných baktérií, ale aj Escherichia coli a tiež enterokoky. Počty u všetkých týchto ukazovateľov pritom musia byť na 100 ml skúšanej vzorky nulové.

Všetky tieto ukazovatele indikovali možnosť fekálneho znečistenia vody a možnú prítomnosť iných druhov patogénnych baktérií. Tie môžu negatívne vplývať na ľudské zdravie, predovšetkým u malých detí, starých ľudí a u ľudí s oslabenou imunitou a vyvolať u nich hnačky, zvracanie, či bolesti brucha.

Prameň podľa našich odporúčaní vyčistilo jednak mesto, ale aj tamojší chatári, čo bolo z mikrobiologického hľadiska účinné. Napriek tomu odporúčame prameň naďalej kontrolovať minimálne dva krát do roka“, uviedol Strhársky.

Prvý rozbor vzoriek vody robil banskobystrický RÚVZ koncom septembra uplynulého roka na základe požiadavky zvolenského RÚVZ. Druhý rozbor robili opäť začiatkom tohto roku. Prítomnosť baktérií zaznamenali aj napriek tomu, že medokýš dva razy vyčistili.

Červený medokýš je vo vlastníctve mesta Zvolen. Hygienici prevádzkovateľovi odporučili vydezinfikovať tento zdroj Savom, čo od ostatného vyšetrenia vzoriek vody urobilo aj mesto aj obyvatelia blízkych chát. Savo neostáva dlhodobo vo vode a nepoškodzuje ľudské zdravie. Ako účinnú látku obsahuje chlórnan sodný, ktorý sa rozkladá na chlorid sodný a vodu.

Zvolenská kotlina je nesmierne bohatá na minerálne pramene. Niekoľko pitných minerálnych vôd vyviera v kúpeľoch Sliač a Kováčová, tri boli donedávna prístupné pre obyvateľov aj v meste Zvolen.

Prameň, ktorý sa nachádza v areáli SAD Zvolen, však už niekoľko rokov nie je pre verejnosť prístupný a medokýš pri železničnej stanici by potreboval prejsť obnovou. V zimnom období, keď primŕza, by pre zlý prístup mohlo dôjsť aj k úrazu.

Najobľúbenejší prameň s údajne najlepšou vodou je práve ten pod Pustým hradom. Ľudia, ktorí majú v blízkosti chaty dokonca tvrdia, že niektorí podnikavci si tam chodia naberať minerálnu vodu do stoviek fliaš a potom ju v pohostinstvách a reštauráciách predávajú svojim hosťom.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM