Správy

Bábätká budú mať milých spoločníkov: Vo zvolenskej nemocnici dostanú háčkované chobotničky

Bábätká v inkubátoroch vo zvolenskej nemocnici? Budú ich strážiť háčkované chobotničky od dobrovoľníkov.

Ilustračný obrázok k článku Bábätká budú mať milých spoločníkov: Vo zvolenskej nemocnici dostanú háčkované chobotničky
2
Galéria
Zdroj: Nemocnica AGEL Zvolen

„Chobotničky pre srdiečkové detičky“ – tak znie názov projektu, ktorý sa na Slovensku postupne dostáva do povedomia zdravotníckej aj širšej verejnosti. Zapojilo sa doň už aj novorodenecké oddelenie v Nemocnici Zvolen.

Tieto milé, neobvyklé hračky sú vyrobené zo 100% bavlny, vyplnené antialergickým dutým vláknom, čím je zabezpečená ich hygienická nezávadnosť. Háčkujú ich dobrovoľníci na celom Slovensku.

„Chobotničky sú prednostne určené predčasne narodeným bábätkám a bábätkám so srdcovými chybami,“ vysvetľuje MUDr. Oľga Švecová, primárka detského oddelenia Nemocnice Zvolen.

Tieto detičky sú často dlhú dobu odkázané na pomoc prístrojov, s ktorými ich spájajú rôzne hadičky. „U novorodencov pretrváva silný úchopový reflex a hrozí tak náhodné vytiahnutie hadičiek z končatín. Chápadlá im pravdepodobne pripomínajú pupočnú šnúru, ktorú zvykli uchopiť ešte v období pred narodením. Predpokladá sa, že prítomnosť vlnených chobotničiek zníži počet vytiahnutých hadičiek. Deti pravidelnejšie dýchajú, zlepšuje sa im tep srdca a krvný tlak, celkovo sú pokojnejšie. Je to príklad toho, keď na pomoc stačí aj maličkosť. Všimli sme si, že niektoré mamičky si už pre svoje bábätko zadovážili takúto chobotničku – môžeme len konštatovať, že zdravým bábätkám to určite neuškodí. Takéto aktivity preto radi podporíme,“ dodala Švecová.

V OBRAZOCH: V Nemocnici Zvolen dostanú babätká chobotničky od dobrovoľníkov
2
Galéria
Zdroj: Nemocnica AGEL Zvolen
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM