Jakub Forgács Správy

Banskobystrický kraj čelí výstrahám: V niektorých okresoch sú až 2. stupňa

Je vám v posledných dňoch horúco? Pripravte sa na teploty, pred ktorými varujú aj meteorológovia. Kde navyše hrozia aj búrky?

Ilustračný obrázok k článku Banskobystrický kraj čelí výstrahám: V niektorých okresoch sú až 2. stupňa
Zdroj: TASR

V najbližších dňoch vydali meteorológovia výstrahy pred výčinmi počasia po celom Banskobystrickom kraji. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o nich informuje na svojej webovej stránke.

Až 2. stupňa

Výstrahy 1. stupňa pred vysokými teplotami vydali meteorológovia pre okresy Krupina a Veľký Krtíš už v pondelok a platia do 18.00 hod. Podľa SHMÚ sa tu ojedinele očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 33 °C.

Ešte teplejšie môže byť v utorok, kedy pre okresy Lučenec a Veľký vydali výstrahy pred vysokými teplotami 2. stupňa.

„V okresoch Lučenec a Veľký Krtíš sa ojedinele očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu okolo 35 °C,“ píše SHMÚ, ktorý upozorňuje, že vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. „Uvedená teplota vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavá a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká,“ dodávajú meteorológovia.

Poriadne horúco však bude aj v okresoch Banská Štiavnica, Detva, Krupina, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Zvolen, Žarnovica a Žiar nad Hronom, kde v utorok od 13.00 do 18.00 hod. platí výstraha 1. stupňa pred vysokými teplotami. Tie môžu podľa slov meteorológov miestami dosahovať maximálnej teploty vzduchu 33 – 34 °C

Ďalšie aktuálne správy

Pohrozia aj búrky

Okresy Banská Bystrica, Brezno a Detva budú v utorok od 12.00 do 21.00 hod. čeliť aj výstrahe 1. stupňa pred búrkami

Ako uvádza SHMÚ, v týchto okresoch „je malá pravdepodobnosť búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.“ S búrkami môžu byť podľa SHMÚ spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 – 23 m/s (65 – 85 km/h).

„Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri spomínaných búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov),“ dodáva SHMÚ.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť zábery nedávnej ničivej spúšte po tornáde v Česku.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality z Banskobystrického kraja

Tornádo v Česku na Južnej Morave
29
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM