Michal Majer Rôzne

BBSK čerpal z Recyklačného fondu málo financií

Medzi najmenej aktívnych v čerpaní finančných prostriedkov z Recyklačného fondu (RF) patria žiadatelia z Banskobystrického kraja. Fond do konca 1. štvrťroka 2010 vyhovel len 1436 žiadostiam podnikateľov a obcí o finančné prostriedky z tohto kraja, a

Dodala, že RF z tejto sumy vyplatil na základe 1263 žiadostí príspevky vo výške viac ako 1,19 milióna eur pre 278 miest a obcí, a to za vyseparovaný komunálny odpad. Vyhovel aj žiadostiam o podporu projektov na zber a recykláciu odpadov. Na základe 51 žiadostí od 20 podnikateľov schválil dotácie vo výške takmer 13,49 milióna eur. Ďalších 28 projektov od 16 obcí a združení získalo podporu vyše 1,59 milióna eur. Ostatné dotácie boli určené firmám, ktoré sa zaoberajú komplexným spracovaním a zhodnocovaním starých vozidiel.

Medzi najvýznamnejšie projekty podporené RF patrilo 6 projektov spoločnosti Elektro Recykling, s.r.o., Banská Bystrica, zameraných na komplexný systém recyklácie elektronického odpadu a zhodnocovanie nebezpečných odpadov, s celkovou sumou bezmála 6,16 milióna eur. Spoločnosť Detox, s.r.o., Banská Bystrica získala takmer 2,33 milióna eur na recyklačnú linku na olejové filtre a zber a spracovanie nebezpečných odpadov. Trojicu najvýznamnejších podporených projektov uzatvára SHP Harmanec, a. s., Harmanec, ktorú fond dotoval sumou vyše 1,9 milióna eur. Firma ich použila na zvýšenie spracovania zberového papiera a rekonštrukciu papierenského stroja v Harmanci.

Na základe 28 žiadostí o dotácie dostalo 16 miest, obcí a združení z banskobystrického kraja z RF na environmentálne projekty sumu vyše 1,59 milióna eur. Dostali ich mestá Banská Štiavnica, Brezno, Detva, Fiľakovo, Kremnica, Revúca, Sliač, Žarnovica a Žiar nad Hronom. Tiež obce Podbrezová a Pliešovce. Tiež združenia HONT, s.r.o., Dudince, Združenie obcí SEZA Sliač, MEPOS, s.r.o., Lučenec, Technické služby Banská Štiavnica a Združenie obcí pre likvidáciu odpadu Poltár.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM