Správy

Betlehemské svetlo si odpálite aj vo Zvolene: Kedy skauti prinesú symbol lásky a nádeje?

Počas posledného predvianočného víkendu, v sobotu 21. decembra, budú skautské posádky roznášať svetlo vlakmi po celom Slovensku, pričom ho doručia do viac ako 330 miest a obcí. Neobídu ani naše mesto.

Ilustračný obrázok k článku Betlehemské svetlo si odpálite aj vo Zvolene: Kedy skauti prinesú symbol lásky a nádeje?
7
Galéria

Svetlo z Betlehema sa na Slovensko dostane v sobotu 14. decembra. Slovenskí skauti ho prinesú z Rakúska, kde ho pre všetkých ľudí na Slovensku odpália počas medzinárodnej ekumenickej slávnosti v kostole sv. Leopolda vo Viedni. Ešte v ten deň ho privezú do Bratislavy, kde ho prijme prezidentka SR Zuzana Čaputová. Informoval o tom koordinátor Betlehemského svetla na Slovensku Marián Suvák.

Roznesú ho vlakmi

„V ranných hodinách v nedeľu 15. decembra odovzdajú Betlehemské svetlo počas svätej omše v Zakopanom skauti zo Slovenska poľským skautom. Svetlo bude aj vďaka skautom tradične putovať cez celé Poľsko, pobaltské krajiny a Rusko až na Sibír,“ priblížil Suvák. V nedeľu odovzdajú svetlo skauti i ľuďom počas slávnostnej svätej omše o 10:30 v konkatedrále sv. Martina v Bratislave, kde bude rovnako ako vo väčšine slovenských kostolov k dispozícii pre verejnosť až do Vianoc.

Počas posledného predvianočného víkendu, v sobotu 21. decembra, budú skautské posádky roznášať svetlo vlakmi po celom Slovensku, pričom ho doručia do viac ako 330 miest a obcí. Skauti budú roznášať svetlo až do Štedrého dňa. „Svetlo prinesú do nemocníc, azylových domov, domovov sociálnej a opatrovateľskej starostlivosti, budú ho odpaľovať veriacim na predvianočných svätých omšiach a pobožnostiach, doručia ho k ľuďom priamo domov a zavítajú aj na pomyselnú strechu Slovenska, na Lomnický štít,“ uviedol Suvák.

Kedy bude vo Zvolene?

Betlehemské svetlo si 21. decembra budete môcť odpáliť aj vo Zvolene. Na osobnú stanicu by ho mali priviezť o 10:56.

Svetlo budú skauti na Slovensku roznášať jubilejný 30. raz ako symbol pokoja, lásky a mieru. „Dá sa povedať, že v kontexte s 30. výročím Nežnej revolúcie, aj ako symbol slobody. Sme hrdí, že sa nám podarilo vybudovať takúto silnú tradíciu, ktorá si získala srdcia ľudí a mnohí si už nevedia bez neho ani predstaviť nadchádzajúce sviatočné dni,“ povedal koordinátor Betlehemského svetla na Slovensku.

Foto: ilustračné

Betlehemské svetlo
7
Galéria
Foto: Rastislav Búgel
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM