Stanislav Černák Rôzne

Bločková lotéria a Zvolenčania? Ľudia si odkladajú bloky aj za cigarety alebo účet v krčme

Od 1. septembra vypukla na Slovensku bločková lotéria. Do nej sa bude môcť zapojiť každý, kto si zaregistruje pokladničný bloček vydaný registračnou pokladňou práve od úvodu septembra. Zisťovali sme medzi Zvolenčanmi ako vnímajú túto lotériu.

Ilustračný obrázok k článku Bločková lotéria a Zvolenčania? Ľudia si odkladajú bloky aj za cigarety alebo účet v krčme
Zdroj: Webnoviny.sk

Národná bločková lotéria, ktorá má byť jedným z nástrojov Ministerstva financií SR v boji proti daňovým únikom. Rezort financií chce prostredníctvom tejto novinky odhaliť podnikateľov, ktorí podvádzajú pri vystavovaní dokladov z elektronickej registračnej pokladnice.

Skúsiť šťastie chce asi každý

A ako vnímajú bločkovú lotériu niektorí Zvolenčania? „Podľa mňa je to ozaj výborný nápad. Šancu vyhrať niečo bude mať aj chudobný slovenský ľud . A či to pomôže odhaliť podnikateľov, ktorí podvádzajú si odhadnúť netrúfam, myslím si, že minimálne ich vystrašia. Doteraz som si bločky neodkladal, no počas lotérie si ich budem uschovávať určite,“ prezradil pán Milan.

Nie každý si však pokladničné doklady odkladá a nie u každého to tak bude aj počas lotérie. „Áno, zaregistrovala som bločkovú lotériu. Nejakými blokmi sa určite do nej zapojím, ale že by som prihlasovala každý blok, to určite nie. Málokedy si odkladám bločky, samozrejme okrem drahších položiek a nemyslím si, že sa to u mňa zmení práve kvôli lotérii,“ pridala ďalší názor sympatická Veronika.

Súťažiť budú dôchodcovia aj mladí

„Osobne ani neviem, prečo je táto bločková lotéria, ale je dobré, že sa bude dať niečo vyhrať. Pokladničné bloky si vždy odkladám. Všetky ich dám deťom a vnúčencom, mne už taká výhra nie je treba,“ povedala dôchodkyňa Mária.

„Áno, počuli sme o tom a určite si ideme bločky odkladať a súťažiť. Musíme a veríme, že niečo vyhráme. Nie vždy si bločky odkladáme, ale teraz si budeme pozorne odkladať všetky,“ prezradili so smiechom mladé 18 – ročné študentky.

Bločky si odkladajú aj z cigariet alebo účtu v pube

Zvýšený záujem o bločky zaznamenali samozrejme aj samotní obchodníci. „Bločky dávame vždy. Pokým nebola lotéria, každý mávol rukou, že mu to aj tak nik nepreplatí, tak som ich vyhadzovala. A teraz? Ľudia si pýtajú bločky za všetko. Aj za cigarety, noviny alebo žuvačky. Jednoducho cítiť, že začala bločková lotéria,“ prezradila pre Zvolen 24 predavačka Zuzana z novinového stánku.

Zaujímavosťou je, že bloky si odkladajú aj niektorí krčmoví štamgasti. „Samozrejme, že keď príde zákazník pri barovom pulte platiť za drinky, ktoré vypil vystavím mu bloček, ale skoro každý si iba pozrie výslednú sumu, skrčí ho a zahodí. Teda, tak to bolo doteraz. A od nedele? Niektorí, najmä stáli zákazníci si bločky už odkladajú,“ netajil čašník z jedného nemenovaného pubu.

Pravidlá lotérie

My ešte pripomíname, že pokladničné bločky bude možné registrovať priamo do lotérie od 16. septembra. Prví výhercovia budú známi 2. októbra. Registrovaný blok do lotérie nesmie byť starší ako dva mesiace, pričom jeho hodnota musí byť minimálne jedno euro.

Lotéria by mala prebiehať v dvoch kolách, ktoré Tipos nazval prvá šanca a druhá šanca. Prvá šanca by mala prebiehať raz za 14 dní a výhry by mali byť peňažné. Prvou cenou by malo byť 10 tisíc eur, pričom ostatných deväť výhercov by si malo rozdeliť ďalších 10 tisíc eur. Druhá šanca by mala prebiehať raz za 28 dní, pričom výhrou by malo byť osem áut v hodnote 10 tisíc eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM