Stanislav Černák Správy

Boj za obnovenie trate Zvolen-Šahy: Petičný výbor je presvedčený, že vlaky by boli plne využité

Petíciu za obnovenie železničného spojenia Zvolen-Šahy sa pripojili už aj obyvatelia Šiah. Petičný výbor je presvedčený o tom, že vlaky na tejto trati by boli plne využité. Petíciu už podpísalo takmer 2 000 ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Boj za obnovenie trate Zvolen-Šahy: Petičný výbor je presvedčený, že vlaky by boli plne využité
Zdroj: TASR

Obyvatelia Šiah žiadajú Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR o obnovenie osobnej železničnej dopravy na trati číslo 153 Zvolen-Čata v úseku Zvolen–Šahy. Za obnovenie železničnej dopravy spísali petíciu, ktorú doteraz podpísali takmer dve tisícky ľudí.

„Osobná železničná doprava na tejto trati vydržala sto rokov, prežila dve svetové vojny, no neprežila vládnutie vtedajšej vlády Mikuláša Dzurindu. Tvrdíme, že zrušenie spoja bol nesprávny krok a skomplikoval život obyvateľom žijúcim v okolí tejto trate, ktorí pravidelne cestovali do práce a navštevovali svojich príbuzných a priateľov,“ skonštatoval predseda petičného výboru Dušan Németh.

Petičný výbor je presvedčený o tom, že vlaky na tejto trati by boli plne využité. „Mnohé dediny zostali zrušením osobnej železničnej dopravy doslova odrezané od sveta, konkrétne Dvorníky či Bzovská Lehôtka. Cez tieto obce premávajú dva páry autobusov a cez víkend a sviatky vôbec žiadne,“ skonštatovali signatári petície. Zároveň tvrdia, že trať je momentálne stratovejšia ako v prípade nasadenia vlakov. „Trať sa musí udržiavať a značné finančné náklady, ktoré sa vynakladajú na jej údržbu a prevádzku, sú takmer nevyužité.“

Obyvatelia šahianskeho regiónu sú presvedčení, že trať by pomohla aj ďalšiemu rozvoju železničnej dopravy na Slovenku. „Zvýšili by sa počty ľudí v prípojných staniciach a vlakoch, napríklad vo Zvolene či Šahách. Taktiež by sa zvýšil počet cestujúcich v rýchlikoch do Bratislavy a Košíc, aj v zrýchlených vlakoch do Vrútok a Žiliny či v osobných vlakoch smerujúcich zo Šiah do Čaty,“ zdôvodňujú potrebu obnovenia osobnej železničnej dopravy na trati Zvolen-Čata.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM